Ny m-rna-behandling testas mot cancer
En ny behandling mot cancer som bygger på m-rna testas på människor efter lyckade försök på möss. Samtidigt får uppfinnarna av tekniken ett stort vetenskapligt pris.
Den genetiska budbärarmolekylen m-rna fick sitt stora genombrott i vaccin mot covid-19. Företagen Moderna och Pfizer-Biontechs vaccin är de första m-rna-baserade terapeutiska medel som godkänts för människor.
Men terapi med m-rna utvecklas även mot andra sjukdomar, som cancer. Både tyska Biontech och amerikanska Moderna har flera cancerbehandlingar under utveckling.
Tillsammans med det franska läkemedelsföretaget Sanofi testar Biontech nu en ny behandling på människor med bland annat hudcancer. Detta efter lyckade försök på möss som rapporteras i tidskriften Science Translational Medicine.
Behandlingen går ut på att injicera en blandning av fyra olika m-rna-molekyler i tumören som får cellerna att tillverka fyra så kallade cytokiner, proteiner som ingår i det naturliga immunförsvaret.
Belönats med världens största vetenskapliga pris
En av författarna till forskningsstudien är den ungerska forskaren Katalin Karikó. Hon arbetar sedan 2013 på Biontech och räknas som en av teknikens uppfinnare. Tillsammans med Drew Weissman, professor vid University of Pennsylvania, USA, la hon grunden till m-rna-tekniken, bland annat genom att utveckla ett sätt att smuggla in främmande m-rna i celler utan att det utlöser en immunreaktion. Artikeln från 2005 i tidskriften Immunity anses avgörande för att m-rna-tekniken ska fungera.
Paret har fått en rad priser, senast ”Breakthrough Prize” som instiftats av bland annat grundarna av Google och Facebook. Priset marknadsför sig som världens största vetenskapliga pris med totalt 135 miljoner kronor i prispengar i olika kategorier.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.