Polisen ska använda släktforskares dna

Nu är det klart att svensk polis kommer att utnyttja en dna-databas för släktforskare i jakten på grova brottslingar. I USA har metoden lett till att flera seriemördare kunnat gripas.

Publicerad
Näthandel med allt billigare dna-tester ger polisen nya möjligheter att lösa kalla mordfall.
Bild: iStock

Polismyndighetens rättsavdelning har utrett frågan sedan i höstas. I dag kom beslutet om att testa metoden.

– I samråd med polisen tar vi fram något eller några ärenden som vi testkör under våren, säger Ricky Ansell, genetiker på Nationellt forensiskt centrum i Linköping.

Han vill inte avslöja vilka fall det handlar om, men säger att metoden bara kommer att användas vid de allra grövsta brotten som mord och våldtäkter.

Polisens nya arbetssätt är en följd av fallande priser på dna-tester. Uppskattningsvis 100 000 svenskar har köpt ett dna-test via nätet från företag som Ancestry, 23andMe och MyHeritage. För hela världen är siffran ungefär 20 miljoner.

Företagen hanterar kundernas genetiska information med sekretess. Men de som vill maximera sina möjligheter att hitta släktingar laddar upp sina resultat i den öppna gratistjänsten Gedmatch och hoppas att få en träff. Den möjligheten kan även poliser utnyttja.

Det första fallet handlade om The Golden State Killer. På 1970- och 1980-talet satte han skräck i den amerikanska delstaten Kalifornien. Analyser av dna visade att en och samma gärningsman låg bakom tretton mord, mer än femtio våldtäkter och ett hundratal inbrott. Men ingen kunde gripas.

I fjol laddade polisen i Kalifornien upp dna-information från gärningsmannen till släktforskarnas öppna databas. Det ledde till en träff i form av en avlägsen släkting, en fyrmänning.

Med hjälp av födelseregister och andra traditionella släktforskarkällor kunde polisen sedan ringa in den misstänkte. I april förra året greps den då 72-årige före detta polismannen Joseph James DeAngelo.

Om dna från ett svenskt rättsfall skulle leda till en träff i form av en avlägsen släkting hos Gedmatch så är förutsättningarna goda att komma vidare med hjälp av andra källor, enligt Peter Sjölund som arbetar professionellt med släktforskning baserad på både genetiska analyser och traditionella källor.

– Vi har fantastiska möjligheter, mycket mycket bättre än i USA, säger han.

Den amerikanska polisen började använda Gedmatch utan att be om lov. Släktforskaren Curtis Rogers som startade databasen tillsammans med en kompanjon blev bestört när han hörde vad som hade hänt.

– Sajten är till för släktforskare. Vi visste att den skulle kunna användas i andra syften, men jag hade inte tänkt på den kunde vara intressant för brottsutredare, säger Curtis Rogers.

Från början var han orolig för att släktforskare skulle lämna Gedmatch av integritetsskäl. Så blev det inte. Och numera är Curtis Rogers glad att polisen utnyttjar hans skapelse till att lagföra grova brottslingar som annars skulle gå fria.

Här finns förstås ett etiskt dilemma: den som laddar upp sin information kan bidra till att en släkting hamnar i fängelse. Curtis Rogers berättar att det stora flertalet är positiva till det nya sättet att använda deras genetiska information.

– Jag fick ett mejl från en kvinna som sa att hon vill att hennes dna ska vara så synligt som möjligt. Hon skrev att hennes pappa var seriemördare, och att hon vill hjälpa alla som fått en anhörig mördad att komma till ett avslut, säger Curtis Rogers.

I december förra året uppgav brottsutredare i USA att de tack vare Gedmatch kunnat identifiera 28 personer i rättsfall där man tidigare kört fast.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor