Annons

I studien ingår alla frigivna fängelseinterner i Sverige mellan 2005 och 2010.

Bild: 
Istockphoto

Psykofarmaka hindrar återfall i brott

Våldsdömda med diagnos begår färre nya brott när de tar antipsykotisk medicin och vissa andra läkemedel.

Annons

Publicerad:

2016-12-15

Risken för att personer med psykiatriska diagnoser som dömts för våldsbrott återfaller i våldskriminalitet minskar med 42 procent under de perioder de fått antipsykotisk medicin utskriven jämfört med de perioder som de inte medicinerar. Det visar en registerstudie över alla frigivna fängelseinterner i Sverige mellan 2005 och 2010. Förskrivningen gäller läkemedel för personer med relevant diagnos.

Även effekten på återfallsrisk av andra läkemedelsgrupper undersöktes. Centralstimulerande läkemedel minskade återfallsrisken med 38 procent och mediciner mot drogberoende minskade risken att begå nya våldsbrott med 52 procent. Däremot hade antidepressiva och epilepsiläkemedel ingen påverkan på risken. Studien har genomförts av forskare vid Karolinska institutet och publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA.

I artikeln påpekar forskarna att även psykoterapi för missbruksproblem under fängelsetiden minskar återfallsrisken, dock inte lika mycket. Inför framtida forskning öppnar de för möjligheten kombinera psykologisk behandling och medicinering.


Texten har förtydligats den 20 december 2016.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Ett fel i texten.. Centralstimulerande och sådan medicin är inte antipsykotisk medicin. Mvh

Hej Elin, ja studien gäller flera läkemedelsgrupper, men ingress och första stycket fokuserar på antipsykotisk medicin. De andra läkemedelsgrupperna redivisas sedan. Jag har nu förtydligat texten för att undvika missförstånd. Bästa hälsningar, Jonas Mattsson