Så blev tall Sveriges vanligaste trädslag
Tall har nyligen gått om gran som Sveriges vanligaste trädslag, sett till volym. Nu efterlyser forskare också nya trädslag – både för ökad trivsel och för att klara klimatförändringarna.
De senaste två åren har tall tagit över förstaplatsen som Sveriges vanligaste trädslag, näst efter gran, sett till volym. Detta enligt siffror från Riksskogstaxeringen.
– Tall och gran ligger nära varandra och pendlar lite upp och ner. Men gran dominerar i söder och tall i norr, det är inte så ofta vi har lika mycket av två trädslag i samma landskap, säger Emma Holmström, forskare i skogsskötsel vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Kanske är den geografiska trenden på väg att luckras upp något. En viktig förklaring till att tallen gått om granen är att det nyplanteras tall i södra Sverige i större utsträckning än tidigare. Det konstaterar Urban Nilsson, professor i skogsbruk vid Sveriges lantbruksuniversitet.
– Många granskogar drabbades till exempel hårt i samband med torkan sommaren 2018. På svaga och torra marker kan det vara lämpligare att plantera tall eller något annat, säger Urban Nilsson.
Brist på nya trädplantor
Överlag behöver antalet trädslag i skogsbruket öka, menar han. Det minskar riskerna för framtida skador och andra effekter av klimatförändringen. Människan tenderar också att uppleva blandade skogar som trevligare att vistas i.
– Att möta klimatförändringarna med ett enda trädslag är en dålig strategi. I Norrbotten växer till exempel nästan bara tall och det får man lite ont i magen av. Jag tycker att man ska använda både tall och gran, men också björk i mycket större utsträckning, säger Urban Nilsson.
Lärk har bra förutsättningar i norra Sverige och i södra Sverige är ek och bok bra komplement, konstaterar han. Men än så länge råder det brist på plantor för andra trädslag än tall och gran.
Vill du veta mer om Riksskogstaxeringens data – och om hur både skogsindustrin och miljörörelsen använder statistiken för att argumentera för sin sak? Läs reportaget Skogsdata blir slagträ i skogsdebatten.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.