Så hade Starlinks satelliter räddats från solstormen

En liten solstorm gav nyligen upphov till norrsken som syntes ända nere i södra Sverige. Stormen fick också 40 nyuppskjutna satelliter att störta. Kunde det ha undvikits?

Publicerad

Här syns staplar av Starlink-satelliter, redo att släppas ut i omloppsbana. Bilden är tagen vid en uppsändning 2019.
Image: SpaceX

Det amerikanska företaget Spacex sände förra veckan upp drygt 40 satelliter som skulle ingå i nätverket Starlink som byggs ut för att ge avlägsna platser tillgång till internet. Samtidigt träffades jorden av en liten solstorm – och de flesta av de nya satelliterna håller nu på att gå förlorade. Det beror på att solaktiviteten värmer upp den övre delen av atmosfären och får den att expandera. Då blir friktionen mot luften större och satelliterna bromsas in och ramlar ner.

Jordens atmosfär har ingen skarp övre gräns, men normalt är det så lite luft på höjden där satelliterna släpps att de påverkas ganska lite innan de manövreras till sitt slutliga läge på större höjd. I förra veckan gjorde solstormen luftmotståndet så pass mycket högre att satelliterna inte klarade det. De faller ner och brinner upp i atmosfären.

Kunde ha väntat ut solstormen

– Hade Spacex vetat hur känsliga deras satelliter var under de omständigheterna kunde de ha avvaktat några dagar, säger Peter Wintoft som arbetar med rymdvädersprognoser på Institutet för rymdfysik i Lund.

Det går inte att förutspå när solen ska få ett utbrott, men det går att se när utbrottet är på väg mot jorden. Den aktuella solstormen var känd, men den var ganska liten och därför ingen anledning till oro. Det svåra är att veta precis hur olika typer av teknik påverkas under ovanliga förhållanden. Uppskjutningen gjordes den 3 februari, när aktiviteten kring jorden redan var hög. Bara några dagar senare var det mycket lugnare igen.

– Det är trist för Starlink, men intressant ur rymdvädersperspektiv. Det var en så liten storm, som ändå fick så pass stor effekt, säger Peter Wintoft.

De förlorade satelliterna är en relativt liten andel av de redan över 1 700 som hittills ingår i nätverket Starlink. Företaget Spacex har gjort ett uttalande om händelsen, där de förklarar händelseförloppet och att de nedfallande satelliterna inte utgör någon fara vare sig för rymden eller jorden.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor