Så kan dina matvanor minska risken för demens – även sent i livet
Vad vi lägger på tallriken påverkar inte bara kroppens hälsa utan också hur hjärnan åldras. En ny rapport från Livsmedelsverket visar att rätt kost kan minska risken för demens. Och det är aldrig är för sent att ställa om, menar en nutritionist som F&F pratat med.

Kostråd för äldre har haft fokus på bland annat undernäring och fallrisk. Nu vill forskarna att också risken för demenssjukdomar ska vägas in.
Bild: Getty images
Hälsosam mat håller hjärnan i trim. En ny rapport från Livsmedelsverket visar att våra mat- och dryckesvanor påverkar risken för demens.
– Det är bra att äta en kost som innehåller mycket grönsaker, baljväxter, frukt, nötter, oljor och fisk och mindre mängder av rött kött, chark och sockersötade drycker. Genom att äta så här kan man fördröja kognitiv nedsättning och förebygga demenssjukdom, säger Josefin Edwall Löfvenborg, nutritionist på Livsmedelsverket.
Rapportens rekommendationer handlar om kostmönster och kan inte ge specifika råd om ingredienser eller mängder – men maten som lyfts fram stämmer bra överens med Livsmedelsverkets generella kostråd. Råden minskar också risken för exempelvis typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdom – sjukdomar som i sig ökar risken för demens.
Aldrig för sent att ändra sin kost
Rapporten visar även att det aldrig är för sent för att göra förändringar, berättar Josefin Edwall Löfvenborg.
Kost och demens
Kost som minskar risken för demens:
- Grönsaker
- Baljväxter
- Frukt
- Nötter
- Oljor
- Fisk
Kost som ökar risken för demens:
- Rött kött
- Chark
- Sötade drycker
- Alkohol
Källa: Livsmedelsverket
– Ur demenssynpunkt så är det inte för sent att tänka på sin kost när man är lite äldre. Vi har inte lyckats identifiera någon ålder där det är för sent att ställa om till en mer hälsosam kost, säger hon.
Rapporten är en del i arbetet med att ta fram nya kostråd för äldre och Livsmedelsverket har sammanställt relevant forskning för att förstå hur kosten kan påverka demenssjukdomar.
– I de nuvarande kostråden för äldre har man haft fokus på bland annat undernäring och fallrisk, det fokuset kommer att kvarstå men nu lägger man också till demenssjukdom och andra aspekter av ett hälsosamt åldrande. Därför har vi tagit fram den här rapporten, säger Josefin Edwall Löfvenborg.
Kraftig ökning av antalet demenssjuka
Samtidigt understryker hon att kosten inte är den enda faktorn till att personer får demens utan även genetik, brist på fysisk aktivitet, social isolering, alkohol och rökning kan påverka.
I dag beräknas 130 000–150 000 svenskar leva med en demenssjukdom och nästan var femte över 80 år drabbas. Av dem uppskattas mer än hälften ha alzheimers. Sjukdomarna drabbar generellt äldre personer och blir därför allt vanligare i takt med att Sveriges befolkning får fler äldre. Till år 2050 räknar forskarna med att antalet demenssjuka ökar med 80 närmare procent.
– Med fler äldre i befolkningen får man också fler personer med demenssjukdom. Kan man då hitta sätt att minska antalet drabbade så är kosten en faktor som man skulle vilja jobba med för att minska förekomsten av demens, säger Josefin Edwall Löfvenborg.
Små förändringar kan göra skillnad
Att ändra sina kostmönster och vanor kan kännas svårt, men Josefin Edwall Löfvenborg uppmanar till att börja enkelt, ta ett steg i taget.
– Även små förändringar mot mer hälsosamma matvanor är positiva eftersom kosten har stor betydelse dels för vår hjärnhälsa och dels för andra sjukdomar och allmän hälsa. Det ska kännas överkomligt att ändra sina matvanor.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer