Annons

virus

Spridningen av corona är längt ifrån över i Sverige enligt en ny simulering.

Bild: 
Getty Images

Simulering visar 80 000 döda i covid-19 i Sverige

De svenska åtgärderna mot corona räcker inte. När toppen nås i maj kommer 20 gånger fler intensivvårdsplatser att behövas. Totalt kan 80 000 dö i covid-19 visar en ny simulering.

Annons

Publicerad:

2020-04-15

Forskare från Uppsala universitet, Karolinska institutet och Kungliga tekniska högskolan i Stockholm har simulerat hur Corona-smittan sprids i det svenska samhället. Resultatet, som publicerats på en server för ej fackgranskade artiklar, visar att smittan kommer att nå en topp i början av maj. Antalet intensivvårdsplatser kommer att vara 40 gånger större än de som fanns tillgängliga vid utbrottets början. Eftersom platserna fördubblats sedan dess betyder det att 20 gånger fler platser skulle behövas jämfört med dagens nivå för att kunna ta emot alla.

Modellen visar också att det totala antalet döda i Covid-19 i Sverige kan komma att uppgå till cirka 80 000. Den 15 april meddelade Folkhälsomyndigheten att siffran ligger på 1 203.

– Låt oss hoppas att modellen inte är korrekt, säger Nele Brusselaers, epidemiolog vid Karolinska institutet och en av författarna till studien.

Hon oroas av den svenska hållningen och anser att Sverige borde införa hårdare restriktioner för att begränsa smittspridningen.

– Sverige borde ha stängt ner för en månad sedan, som många andra länder gjorde, säger hon.

Simuleringen bygger på en detaljerad modell av hela den svenska befolkningen och har skett med hjälp av några av Sveriges största superdatorer.

De data som använts kommer bland annat från svenska och utländska myndigheter över antalet diagnostiserade, inlagda och döda. Enligt forskarna bygger studien på ”konservativa uppskattningar”.

Läs en tidigare artikel om projketet här.

Uppdatering: Forskning & Framsteg har valt att skriva om den här rapporten trots att den ännu inte har fackgranskats. Simuleringar är ett sätt att undersöka och beskriva olika möjligheter och denna simulering har anpassats för svenska förhållanden. Vi kommer att följa upp artikeln med kommentarer från forskare som inte är inblandade i den aktuella studien. Vi har också kontaktat Folhälsomyndigheten för kommentar.

Här kan du läsa uppföljningen med kritik mot simuleringen.

Kritik mot simulering av smittspridning

gråröda coronavirus mot vit bakgrund

En ny simulering av smittspridningen i Sverige visar att så många som 80 000 kan komma att dö av corona i Sverige.

2020-04-16

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

6

Kommentarer

Hoppas det inte är skattepengar som bekostar detta flummeri. Kanske skulle syssla med kulturarbete istället?

Herregud, trodde att F&F var en seriös tidskrift. Till idag har 1203 personer avlidit i Covid-19 (ja, det kan finnas ett visst mörkertal då avlidna utanför sjukhus inte är med). Men ska upp till 80.000 avlida så får viruset allt växla upp rejält, särskilt som kurvorna över insjuknade, IVA-vårdade och avlidna nu ser ut att ha planat ut, eller i bästa fall kanske t.o.m. börjat minska.

Jättebra att lyfta ett worst case scenario och genomföra tester med modeller och simuleringar baserad på färsk data blandat med statisk data. Detta är förmodligen räddningen för att det inte skall bli så illa som 80000 avlidna!

De modeller man jobbat med hittils har ju som bekant fungerat så pass bra att samhället verkar uppleva det som att faran är över. Finns såklart risker med det, men ändå fantastiskt arbete.

Kommer ni med en uppföljning på den här studien? Det vore ytterst intressant att veta var beräkningarna så kapitalt fallerade, superdatorn till trots. Beklämmande att ni publicerar sådan ogranskad skrämselpropaganda i den här tidsskriften.

Såg du länken längst ned i texten? Den går till den första uppföljningsartikeln.

Vem tror fortfarande på den här Nele Brusselaers nu? Samarbetet med sina kollegor hade blivit omöjligt och hon bor nu i Belgien. I april i år skrämde hon alla i pressen att Sverige skulle ha tiotusentals döda, kanske är det dags att hon börjar svara. Som expert måste du göra förutsägelser på allvar. Att skrämma människor i onödan är inte korrekt. https://www.apache.be/2020/04/15/zweden-stevent-af-op-tienduizenden-coro...