Solen skyddar hjärtat

Solens strålar skyddar oss från hjärtinfarkt. När solen lyser på huden frigörs kväveoxid i blodomloppet som i sin tur vidgar blodkärlen, och blodtrycket sjunker.

Publicerad
Under vintern lyser solen svagt och blodtrycket stiger
Bild: iStock

Under de mörka vintermånaderna har vi generellt högre blodtryck än på sommaren. Det gör oss sårbara för hjärt- och kärlsjukdomar

– Risken att drabbas av hjärtinfarkt ökar med 20 procent på vintern jämfört med sommaren, säger David Erlinge som är kardiolog vid Skånes universitetssjukhus.

Det är också större risk att drabbas av högt blodtryck i norra Europa än runt medelhavet. Vanligtvis brukar den nyttiga medelhavskosten sägas vara orsaken till sydeuropéernas friskare blodkärl. David Erlinge menar dock att en anledning också måste vara de får mer intensivt solljus på sig. Solens effekt har förut kopplats till att D-vitamin bildas i huden av solstrålning. D-vitamin bidrar i sin tur till att sänka blodtrycket.   

–      Men det nya är nu att man har kunnat visa att kväveoxid frigörs från huden när den är solbelyst och går in i blodomloppet. Vi har länge känt till att kväve är kärlvidgande.

Ett grupp brittiska forskare lät 24 friska försökspersoner sitta framför en sollampa med ultraviolett ljus. Efter 20 minuter hade deras blodtryck sjunkit signifikant. De kunde koppla det till att kväveoxid från huden frisattes i blodet. Hur de ultravioletta strålarna får kväveoxiden att frigöras i blodomloppet vet man ännu inte.

 Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i västvärlden. I Sverige står hjärt- och kärlsjukdomar för drygt en tredjedel av alla dödsfall. Det är farligt att ha för högt blodtryck.

–      Vi tror att förekomsten av kväveoxid i huden är en förbisedd faktor vid hjärt- och kärlsjukdomar. I framtiden skulle vi vilja undersöka om vi kan hitta strategier för att maximera hudens förmåga att lagra kväveoxid och leverera det till blodomloppet hos de med kroniskt högt blodtryck, säger professor Martin Feelisch vid University of Southampton i Storbritannien. Han är en av forskarna bakom studien som publicerades i Journal of Investigative Dermatology i veckan.

 

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor