Tuff arbetsmiljö i byggbranschen ökar risk för suicid
Det är svårt för byggnadsarbetare att tala om psykisk ohälsa. När en kollega tar sitt liv är det vanligt att omgivningen inte alls anat att personen mått dåligt. Det visar ny forskning vid Göteborgs universitet.
Cirka 1 500 självmord inträffar i Sverige varje år, varav runt 70 procent begås av män. I både Sverige och andra länder är risken för självmord större bland manliga byggnadsarbetare än bland män i genomsnitt. Nu har forskare vid Göteborgs universitet intervjuat 43 personer i byggbranschen för att förstå vad detta beror på.
Resultaten är delvis överraskande, berättar psykologen Kristina Aurelius som lett projektet.
– Det som förvånande mig mest var att många sa att de inte alls vet vart de ska vända sig om de själva eller någon kollega mår dåligt. Det gällde även anställda på stora bolag med företagshälsovård, säger hon.
Machokultur inom byggbranschen
Men studien bekräftar också mycket av den etablerade bilden av män och självmord.
– Ett generellt mönster i samhället är att män mer sällan söker hjälp, självmedicinerar mer med till exempel alkohol och oftare tar sitt liv. I byggbranschen verkar det fortfarande råda en machokultur som gör det här mönstret mer framträdande. Enligt våra intervjuer finns det ett stigma kring att tala om psykiska problem eller be om hjälp, säger Kristina Aurelius.
Mot den bakgrunden var det inte överraskande att studien visar att självmord bland kollegor ofta upplevs komma helt utan förvarning, konstaterar hon.
– Flera som varit med om att arbetskamrater tagit sitt liv beskrev det som en blixt från en klar himmel. De upplevde att kollegan varit precis som vanligt innan händelsen och hade inte alls uppfattat att personen inte mådde bra.
Stressigt, hierarkist och monotont
Ett annat återkommande tema i intervjusvaren är att byggnadsarbetares psykiska hälsa påverkas av en både psykiskt och fysiskt påfrestande arbetsmiljö med mycket stress, starka hierarkier samt tunga eller monotona arbetsmoment som kan ge långvarig smärta och värk.
– Fysisk ohälsa kan leda till psykisk ohälsa samt till självmedicinering med alkohol, säger Kristina Aurelius. Problem med alkohol och för mycket smärtstillande kom upp ofta i intervjuerna.
Många intervjuade vittnade också om chefernas stora betydelse, på gott och ont. En chef som själv ser och stöttar, eller förändrar organisationen så att det blir lättare att få hjälp, kan vara räddningen för den som mår psykiskt dåligt. I andra ändan av skalan finns cheferna som inte lägger märke till att någon mår dåligt, eller som aktivt viftar bort frågan.
Hur ser utvecklingen ut? Blir det bättre eller värre?
– Studien är egentligen en ögonblicksbild, men många intervjupersoner hade lång erfarenhet och kom in på hur somligt blivit bättre och annat sämre. Det är fler kvinnor i branschen i dag och männen upplever att det lett till en bättre arbetskultur. Machokulturen är definitivt inte borta men har ändå mildrats, menar de. Det är intressant att männen konsekvent beskrev denna förändring som något positivt, säger Kristina Aurelius.
Behöver du hjälp?
Föreningen Minds självmordslinje är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du når Självmordslinjen på telefon 90101 och på chatt. De har öppet dygnet runt, varje dag. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
Det som tycks ha blivit värre är stressen i jobbet, att varje moment ska gå fortare.
Hur kan resultaten användas?
– Studien är en del av ett större forskningsprogram om suicid hos män i byggbranschen och förhoppningen är att det vi lär oss ska leda till åtgärder som i sin tur leder till bättre psykisk hälsa och färre suicid. Det finns framgångsrika exempel i andra länder med riktade insatser i olika mansdominerade branscher. Vi samarbetar bland annat med forskare i Australien som är duktiga på detta, säger Kristina Aurelius.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.