Annons

Vanligt test missar infarkter

Ett blodtest som används för att fastställa en hjärtinfarkt går bet på var fjärde patient.

Författare: 

Publicerad:

2013-08-28

Efter en infarkt läcker det sargade hjärtat ett ämne som kallas troponin T. Halten brukar vara som högst efter ett halvt dygn. Om EKG ser normalt ut brukar läkarna följa halten noga under de första timmarna på akuten. En stabil nivå tyder på att smärtorna beror på något annat än en infarkt, enligt internationella riktlinjer.

– Men det är inte säkert, i synnerhet inte om patienten har väntat några dagar med att ta sig till sjukhuset, säger Ola Hammarsten, överläkare och forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Hans forskargrupp har undersökt patienter som i efterhand fått diagnosen hjärtinfarkt baserad på ultraljud eller andra metoder. Hos en fjärdedel var halten av troponin T stabil under de första timmarna på akuten. Däremot var den mycket lägre vid ett nytt test efter flera veckor.

Dessa patienter löper större risk att dö än de som får en ändrad halt under de första timmarna. Ola Hammarsten anser att patienter med stabil troponin T-halt på akuten ska testas på nytt efter en vecka, så att de får rätt diagnos och uppföljande vård. Resultaten är publicerade i tidskriften JACC

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar