Annons

Tips för vetgiriga

Författare: 

Publicerad

2011-02-14

Vill du ta del av de bästa kurserna vid de främsta lärosätena i världen? Inga problem, såvida du accepterar att språket mestadels blir engelska eftersom Sverige ligger en aning efter på den här fronten. De stora universiteten i Nordamerika och Europa har sedan några år lagt ut kursmaterial och videoföreläsningar på internet.

För närvarande gör jag en postdok vid McGill i Canada. Därmed har jag blivit brutalt inkastad i ett för mig helt nytt forskningsområde – från den tidigare aerosolfysiken till fysikalisk kemi och laserspektroskopi. Roligt, eftersom jag närmast började slumra till med de välbekanta begreppen på hemmaplan. Jobbigt, eftersom jag måste skaka liv i gamla bortglömda kunskaper och absorbera en förfärlig massa nya. Lyckligtvis är information numera lättillgänglig.

Engelska Wikipedia ger ofta en bra inledning till ett ämne, men går sällan tillräckligt djupt. Då finns böcker och tidskriftsartiklar att tillgå. Men att läsa kan bli enahanda. Att som omväxling få höra ett ämne förklarat av en duktig föreläsare är ibland oslagbart:

MIT: http://ocw.mit.edu/index.htm (först ut och har nu ca 1800 kurser)
Oxford: http://www.ool.co.uk/
Stanford: http://itunes.stanford.edu/
Yale: http://oyc.yale.edu/

…och många fler. Bara att leta.

Kommentera:

Dela artikeln:

Lägg till kommentar