Annons

Rymdfärjan Discovery har landat

Författare: 

Publicerad

2005-08-09
Så har då äntligen Discovery landat. Allt gick bra och hela det amerikanska rymdprogrammet kan andas ut för denna gång. En riktig rysare har det varit.Detsamma gällde ju häromdagen den ryska miniubåten som fastnat på havets botten. Båt och manskap kom upp. Rymdfärja med besättning kom ner.Samtidigt som dessa dramer slutade lyckligt, visar de tydligt på svårigheten för människan att bemästra miljöer utanför jordytan. Obemannade färder är uppenbart enklare och säkrare. Men inte lika spännande.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

Kommentarer

Skulle robotar och en obemannad farkost kunnat utföra det jobb på internationella rymdstationen som Rymdfärjan skickades att utföra? Det vore ju ofantligt mycket mer praktiskt och ekonomiskt. Rymdfärderna till Mars hittills har ju varit nog så spektakulära, utan att ha involverat astronauter.

Hej AndersSom jag skrev i bloggen så är ju obemannade färder uppenbart enklare och säkrare, men kanske inte lika spännande. Just vad det gäller ISS så är det ju i princip ett flaggskepp för männsikan i rymden, och hela ide'n bygger på astronauter. Däremot tror jag man får mycket mer vetenskap för pengarna med obemannade farkoster och satelliter. Därför kan man ju fråga sig om presidents Bush förslag på rymdprogram - Moon, Mars and Beyond - verkligen är rätt strategi.Jesper

Lägg till kommentar