När kommer egentligen istiden?

Publicerad

Här i Sverige lever vi och frodas endast i en kort paus mellan istider. När kommer egentligen nästa istid och vad är det som kommer att orsaka den?

Den senaste istiden varade sisådär en 100 000 år; sedan kom en varmare paus om cirka 15 000 år och därefter är det dags för ny istid med islager som täcker hela Sverige. Isen under den senaste istiden gick så långt ned som till Nordtyskland och London, vad jag vet (höll på att säga minns!). Tanken är onekligen svindlande – det vi tror vara det naturliga tillståndet här uppe i norr är inte sol, slask och vinter utan egentligen megavinter med hundratals meter av packad is. Och under denna kommer allt materiellt vi har skapat och byggt att ligga krossat…

Orsaken till istiderna anses vara temperaturvariationer orsakade av periodiska variationer I solstrålningen (vilket är kopplat till solfläckarna) och variationer I jordaxelns lutning.

Och för några år sedan stod det klart att växthuseffekten faktiskt kan påskynda ankomsten av en ny istid. Den kommer kanske om några hundra år i stället för om några tusen år. Resonemanget går så här: växthuseffekten orsakar högre temperatur globalt, även i Arktis. Högre temperatur innebär att fler glaciärer smälter. Det söta glaciärvattnet spär ut det salta, kalla och tunga ytvattnet som driver Grönlandspumpen. Den senare pressar kallt ytvatten via undervattenströmmar ända bort till Asien, där varma ytvattenströmmar hakar på. När de kommer tillbaks ger de oss den varma Golfströmmen. Om tillräckligt mycket glaciärvatten bildas, så stannar Grönlandspumpen och därmed Golfströmmen. Då sjunker temperaturen utanför exempelvis norska kusten med uppemot 15 grader, dvs vi får ett klimat liknande det i Sibirien, som ju ligger på samma breddgrader. Och då börjar problemen; istiden hjälps på traven genom att vinterisen inte hinner smälta undan under somrarna och så är vi i full gång.

Nu påstår Karin Bojs i DN;
http://www.pressdisplay.com/pressdisplay/viewer.aspx
att larmrapporter om ny istid endast kommer ”från debattörer utanför naturvetenskapens värld”. Och att vi egentligen bara behöver vara oroliga om luftens koldioxidhalt sjunker nedemot 240 miljondelar mot nuvarande 390.

Som fysiker, men långtifrån expert på istidernas mekanismer, börjar jag bli lite brydd – vad är det som gäller egentligen? När kommer nästa istid och vad är det som kommer att orsaka den? Alla kloka kommentarer tas tacksamt emot.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor