Annons

STEM och kvinnor, igen…

Författare: 

Publicerad

2011-08-10

För några dagar sedan publicerades en ny amerikansk rapport om kvinnor och män inom matematiska, naturvetenskapliga och tekniska ämnen, så kallade STEM-ämnen (Science, Technology, Engineeering, Mathematics). Den visar att bara 26 % av alla som arbetar inom STEM-sektorn i USA är kvinnor och att andelen kvinnor på STEM-utbildningar i snitt ligger på samma nivå. Mot bakgrunden av att hälften i den amerikanska arbetskraften är kvinnor samt att kvinnor även utgör en klar majoritet av alla som tar universitetsexamen i USA, förbryllar denna fortsatta trend av manlig dominans inom STEM.

Än mer anmärkningsvärt, åtminstone för mig som nationalekonom, är att könslönegapet är mindre inom STEM-sektorn jämfört med sektorer. Med andra ord så kan det inte vara lönen som avskräcker kvinnorna från att arbeta inom dessa ämnen. Utan att som Harvards universitets förre rektor Lawrence Summers spekulera i varför detta är fallet, så visar flera inlägg (se exempelvis här, här och här) under senaste tiden att debatten om anledningarna till kvinnors underrepresentation inom STEM kommer att fortsätta länge till.

1

Kommentarer

Varför skulle detta nu vara så förbryllande? Se dig omkring; hur många flickor i tonåren sysslar med teknik eller kemi som hobby? Jag har aldrig stött på någon. Men i min klass på 50-talet var vi 5 grabbar som höll på med elektronik eller kemiska experiment. Fyra av oss gick vidare till STEM; vad den femte utbildade sig till vet jag inte. Så titta lite på vad era barn eller barnbarn intresserar sig för; bakom "förbryllande" statistik finns enskilda individer med klara preferenser för vad de tycker är roligt. Jag skulle bli förvånad om du hittar många tjejer bland tekniknördarna. Min gissning är du också skulle bli det.