Annons

Iriskontroll ersätter pass

Säkrare och smidigare kontroller vid flygplatser.

Författare: 

Publicerad:

2002-01-01
Flygplatsen Schiphol i Amsterdam har som första flygplats i Europa börjat läsa av passagerarnas iris som identitetskontroll. Kontrollen, som startade i slutet av oktober, införs på försök under ett år. De som deltar slipper passera den vanliga passkontrollen. (Iris är den runda färgade delen av ögat med pupill i mitten.)

- Passagerarna är mycket entusiastiska. Redan innan vi hade gjort reklam för systemet hade över tusen intresserade fyllt i ansökningshandlingar, berättar Marianne de Bie, informationsansvarig vid Schiphol Group.

Den internationella flygorganisationen IATA anser att irisavläsning är en både effektiv och snabb metod för identitetskontroll. Orsaken är att människors iris aldrig förändras. Igenkänning genom exempelvis fingeravtryck kan manipuleras eller försvåras genom skador. Irisavläsning påverkas inte av glasögon eller linser och kan ske helt automatiskt. Genom avancerade datorprogram översätts mönstret i iris till unika sifferkombinationer.

Enligt den amerikanska tevekanalen MSNBC ska även Londons storflygplats Heathrow börja med iriskontroll.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Hva med de som ikke har iris? Viser til øyelidelsen ANIRIDI, hvor iris mangler.

Lägg till kommentar