Annons

Gamla galaxer

Längst bort i universum finns de äldsta galaxerna.

Ungefär 13,5 miljarder ljusår bort i universum har Europeiska sydobservatoriets teleskop i Chile, VLT, observerat den mest avlägsna grupp av galaxer som någonsin har siktats. Universum var då bara ca 1,5 miljarder år gammalt, och stjärnorna hade precis tänts. I centrum av galaxhopen ligger en galax som strålar starkt av radiovågor, vilket tyder på att den har ett massivt svart hål i centrum. På bilden är den markerad med en grön ram. Ett tjugotal andra galaxer, inringade i blått, har kunnat upptäckas på samma avstånd.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar