Annons

Romerskt vakttorn hittat

Nederländska arkeologer har funnit resterna av ett romerskt vakttorn från kejsar Claudius tid.

Annons

Publicerad:

2003-04-01

Resterna av ett vakttorn från omkring år 50 hittades nyligen några mil sydost om Amsterdam. De flesta träbyggnader från romartiden är förmultnade, men inte denna. Den har bevarats under en romersk väg som byggdes över den.

Fyndet ger en bild av hur den romerska gränsen i norr bevakades. Tornet var sannolikt en del av en kedja av vakttorn. De var byggda med mellan 500 och 1 500 meters mellanrum, så att vakterna kunde sända optiska signaler om de var hotade av fientliga germanska stammar. Undersökningar av resterna visar att tornet varit ca 3 gånger 3 meter och nästan 5 meter högt. Dessutom var det skyddat av en låg vall. Arkeologerna tror att tre eller fyra romerska soldater bodde i tornet. Man har hittat bl a vapen, mynt och en antik penna vid fyndet.

Enligt forskarna var soldaterna i gränstrakterna romerska legionärer som arbetade tillsammans med hjälptrupper rekryterade bland grannfolken.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.