Annons

Titta, ett virus!

Nu kan till och med jpeg-bilder skada din dator.

Annons

Att bara titta på en bild i en webbläsare, ett e-postprogram eller ordbehandlingsprogram borde vara helt ofarligt för din dator. Normalt krävs det ett program, det vill säga körbar kod, för att ett virus ska kunna smitta din dator och sprida sig vidare.

När det gäller texter har det visat sig att textdokument kan innehålla ett så kallat makro. För drygt ett år sedan dök de första exemplen på smittsamma bilder upp. De visade hur vissa typer av bilder kan utnyttja säkerhetsbrister i datorn för att skada den eller för att sprida virus. Och nu har det upptäckts att det vanliga bildformatet jpeg också kan öppna ett säkerhetshål i din dator.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

4

Kommentarer

Med dator menas ofta enbart en PC med operativsystemet Windows. I artikeln "Titta, ett virus!" berättas att en vanlig jpeg-bild kan öppna ett säkerhetshål i datorn. Gäller detta alla datorer, alltså även MacOS, Linux, Unix etc, eller handlar det bara om PC och Windows?

Det säkerhetshål som upptäckts gäller bara Windows-datorer. Det råder dock delade meningar om hur allvarlig risken är. Du kan läsa mer bland annat i The Register: http://www.theregister.co.uk/2004/09/24/jpeg_exploit_toolkit/.

Jag skulle önska att datorskribenter upphörde med ovanan att med dator mena Windows-dator, även om de flesta datorer är av den typen.

Anders har helt rätt! Men dra det hela ett varv till. Man kan nog anta att de flesta som inte bryr sig om vilket OS de har också är de som ska ta åt sig av hoten.