Annons

Stress påverkar inte provrörsbefruktning

Att genomgå IVF-behandling, det vill säga provrörsbefruktning, är för många förknippat med stark psykologisk stress.

Annons

Den förstärks av att det inte tidigare varit klart om stress faktiskt påverkar chansen att bli gravid. Nu visar forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, att det enda som räknas för resultatet är hur god kvalitet det är på parens embryon.

Innan IVF-behandling inleddes på drygt 160 kvinnor fick de svara på frågor om hälsa, livsstil, livssyn och hur stark längtan efter barn var. De flesta kvinnorna svarade sedan på ytterligare frågor när ägg hämtades från deras äggstockar. Av de totalt 139 kvinnor som fick tillbaka befruktade ägg blev 58 gravida. De stressnivåer som kunde utläsas ur frågeformulären skilde sig inte mellan de kvinnor som blev gravida och de som inte blev det.

Studien presenteras i tidskriften Human Reproduction, och i bästa fall kan de nya resultaten hjälpa till att minska stressen och oron vid IVF-behandling.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.