Annons

Superanpassningsbar superdator

Men hur ska den programmeras?

Annons

Vid University of Edinburgh bygger man en superdator som inte är baserad på vanliga mikroprocessorer utan på så kallade programmerbara grindmatriser. Dessa är betydligt mer anpassningsbara än vanliga processorer och kan därför skräddarsys.

Om en dator exempelvis ska jämföra DNA-sekvenser kräver det normalt en annan typ av processor än om den används inom partikelfysik. Det gäller inte grindmatriser som kan användas till båda. Nackdelen är att det saknas erfarenhet bland superdatoranvändare att programmera dem.

Här kommer lundaföretaget Mitrionics in i bilden. Där har man utvecklat hjälpmedel för att programmera grindmatriser och systemet används redan av bland annat datortillverkaren Cray.

Grindmatriser är annars vanligast inom kretskonstruktion. I industrin finns också exempel på hur programmerbara grindmatriser används för att få superdatorkraft. Den skotska satsningen är dock den mest gedigna hittills för att pröva programmerbara grindmatriser i stor skala.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.