Annons

Nytt minne för superdatorer

Uppsalaforskare har en ny idé för hur hundratals datorer ska kunna samordna sitt minne.

De flesta högpresterande datorer som byggs i dag består av ett stort antal vanliga persondatorer som kopplas samman i ett extremt snabbt nät, så kallade klusterdatorer (se Grid och kluster tacklar terabyten, F&F 4/05). Fördelen jämfört med de gamla superdatorerna är att kostnaden blir lägre för både inköp och underhåll.

Ett problem är dock att samordna alla datorers minne. Varje dator i klustret har sitt eget arbetsminne, och sedan skyfflas en mängd information mellan datorerna. De ägnar därför mycket tid åt att vänta på data.

Därför söker IT-forskarna efter andra sätt att samordna datorernas minnen. Men det är problematiskt. Om det görs låst i hårdvaran fungerar det snabbt men blir dyrt. Om det i stället görs i mjukvaran blir det billigare, men långsammare. Kanske är det inte heller möjligt att få att fungera för alla typer av program.

Håkan Zeffer, civilingenjör i datorteknik som nyligen doktorerat vid Uppsala universitet, presenterar i sin avhandling en möjlig mellanväg. Hans idé är att behovet av samordning mellan de olika datorernas minnen räknas ut i hårdvaran, men att själva samordningen genomförs i mjukvaran.

Hårdvaran blir då både enkel och liten. Den kommer att kunna användas i många olika typer av processorer, och systemet blir både billigare och mer flexibelt. Och eftersom delar av systemet är baserat på mjukvara, kan samspelet mellan programmen och datorn optimeras.

- Det här är ett nytt sätt att bygga billiga superdatorer på. Komplexiteten är bara en bråkdel av traditionella lösningar och kapaciteten blir ofta bättre, säger Håkan Zeffer.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar