Annons

Merkurius okända baksida

Vår svårutforskade grann­planet har fått besök. Det var länge sedan sist.

Trots att Merkurius ligger ganska nära jorden är pla­neten förhållandevis out­forskad. Närheten till solen gör Merkurius svår att observera från jorden, och endast en gång tidigare har en rymdsond farit förbi. Det var Mariner 10, år 1975.

Nu har Nasas rymdsond Messenger fotograferat de­lar av Merkurius som vi aldrig tidigare har sett. Messenger bär även med sig mätinstru­ment som kommer att ge helt ny in­for­mation om ytans sammansättning.

- De nya bilderna är enastående. Man ser kraterbeströdda högländer med yngre strålkratrar och flacka lågländer som möjligen kan vara lavaflöden, säger Sveriges egen Merkuriusexpert Johan Warell, astronom vid Uppsala observatorium.

Hur ser då framtiden ut för Merkuriusforskningen nu när Messenger ger ny information?

- Många frågor om pla­­neten kommer att be­svaras, men minst lika många kommer att väckas. Jag hoppas att folk öppnar ögonen och ser Merkurius i nytt ljus. Det är inte en tråkig, grå och månlik stenhög som många verkar tro, säger Johan Warell.

Om sju år, 2015, får ­Merkurius räkna med ett nytt besök - av den europeisk-japanska sonden BepiColombo.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar