Annons

Därför är det jobbigt att skärmläsa

Att inte ha fysisk kontakt med texten gör den svårare att minnas, visar norsk forskning.

Annons

Många föredrar att läsa på papper i stället för på skärm. Ofta säger man att det beror på störande ljus från skärmarna, men enligt norska forskare finns andra förklaringar. Till exempel att den fysiska kopplingen mellan texten och mediet försvinner.

- När det gäller att komma ihåg vad man läst ger elektroniska medier inte samma stöd som tryckta böcker. När du läst något i en bok kan du ofta komma ihåg saker bara genom att se omslaget, säger Anne Mangen, professor vid Lesesenteret, Universitetet i Stavanger.

- Ofta kan du minnas var på ett uppslag du läste något. Sådant fysiskt stöd är mycket svårare att få från teknik vars styrka är att den rymmer många olika texter.

Även möjligheten att fysiskt hålla i papper, att bläddra i böcker, i stället för att klicka eller skrolla, ökar möjligheten att ta till sig texter på papper.

Forskningen publiceras i Journal of Research in Reading.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.