Annons

Superflamma ökar effekten

Annons

Publicerad:

2009-04-17

Supersnabb förbränning – detonation – gör det lättare att utnyttja energin i ett bränsle. Hittills har det varit svårt att åstadkomma detonation på ett energieffektivt sätt, men nya rön från Umeå universitet och Chalmers tekniska högskola kan ändra på det.

Tidigare trodde man att detonation drevs på av virvlar i bränslet, men de nya resultaten visar att virvlarna bara har en marginell betydelse.

Styrkan i detonation ligger i hastigheten hos flammorna – ett par kilometer i sekunden, jämfört med 40 centimeter per sekund i en typisk bilmotor.

– I en vanlig förbränning omvandlas kemisk energi först till värme och sedan till rörelse­energi. Detonation kan ge rörelseenergi direkt, säger Vitaly Bychkov, Umeå universitet.

Bilmotorer lär dock aldrig drivas med detonation, men det kan bli aktuellt för rymdfart och framtida flygplan.

Forskningen publiceras i Physical Review Letters.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1