Annons

Varför rycker jag till när jag ska somna?
Bild: 
Åsa Wrange

Varför rycker jag till när jag ska somna?

Annons

Publicerad:

2009-12-16

Fråga: Precis när jag håller på att somna, så händer det ibland att jag rycker till. Vad beror det på?

Lina Karlsson

Svar: – Det är ett intressant fenomen som är mycket vanligt, och helt normalt. Det kallas på engelska för hypnotic jerk, säger Jan Hedner, professor i sömnmedicinska sjukdomar vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Hjärnan har i vaket tillstånd hela tiden ett återkopplingssystem som känner av musklernas lägen och rörelser, samtidigt som den kontrollerar musklerna och korrigerar rörelserna. När vi faller i djupsömn tappar hjärnan den motoriska kontrollen och musklerna slappnar av.

Det finns tre sömnstadier i djupsömnen, de så kallade icke-REM-stadierna, och för varje stadium släpper spänningarna i musklerna lite mer. Vid REM-sömnen, som infaller efter ungefär en och en halv timme, är vi i det närmaste totalt muskelavslappnade, nästan paralyserade i armar och ben.

Att vi är helt avslappnade tror man beror på att vi inte ska göra illa oss i sömnen. Om vi drömmer häftigt är det viktigt att kroppen inte reagerar på händelserna i drömmen.

Precis vid insomnandet däremot, i gränslandet mellan sömn och vakenhet, kan det hända att vi plötsligt rycker till. Rycket liknar en reflex, enligt Jan Hedner, och skiljer sig från andra rörelser som vi gör i sömnen. Vad som utlöser det är inte riktigt klarlagt, men det finns teorier.

– Nästan alla människor har en bildupplevelse när det händer. Det är ingen traditionell drömupplevelse, inte som i REM-sömnen, utan en association kopplad till rörelsen. Det kan vara att man springer, snubblar eller faller, säger han.

När vi somnar kan övergångarna mellan icke-REM-stadierna gå snabbt, ibland på bara några sekunder. En teori om varför vi rycker till är att hjärnan får motstridig information när insomnandet och muskelavslappningen går snabbt.

– Teorin går ut på att hjärnans motoriska kontroll och sömnaktiviteten inte är matchade. Om hjärnan uppfattar att den tappar kontrollen, kopplat till en tanke om att vi håller på att falla, kan hjärnans försvar vara en felaktig fallreflex, säger Jan Hedner.

Undrar du något? Fråga F&F!

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

29

Kommentarer

Något som är mycket mer spännande är det "motsatta" fenomenet. Det har endast hänt två ggr i mitt liv (och jag har en kompis också som det har hänt två ggr för också). Det är när man plötsligt vaknar och är fullt medveten, men hur man än önskar så kan man inte lyfta armar, ben, eller någonting. Man här helt paralyserad, men hjärnan är fullt medveten. Ungefär ett par sekunder senare (vi pratar högst om 5 sekunder) så "släpper" allting på ett ögonblick och man kan röra sina muskler igen. Jag är helt med på att detta paralyserande tillstånd är förmodligen till för att man inte ska skada sig i sömnen, men det är fascinerande att man också kan uppleva vakningsprocessen också; det paralyserande tillståndet vid medvetet tillstånd. Några fler som råkat ut för detta?

Yes! Detta har hänt mig ett flertal gånger och för några år sedan satte jag mig själv i detta tillstånd av fri vilja. Samtidigt så upptäckte jag att när jag stretade emot paralyseringen och satte mig upp så förvrängdes väggar och tak ett par sekunder. Samt att jag ställde ifrån mig en gitarr som försvan några sekunder efteråt.

Helkonstigt. =)

Detta betyder att du hade en "lucid dream" som det kallas.

Du är medvetande, men du är fortfarande i en dröm. Detta förklarar varför du upplevde konstiga saker, som du beskriver.
Även fast jag har typ en 80% chans att hamna i en paralyzering om jag vill det precis innan jag somnar, så har jag dock aldrig vaknat paralyzerad och jag tror därför har jag aldrig upplevt en dröm på det sättet du beskriver det.

Jag upplever ibland samma sak - jag drömmer en mardröm och försöker fly från något skrämmande utan att lyckas. Benen är sega som bly. Men jag håller på att vakna, och några sekunder är jag samtidigt medveten om drömmen och att jag ligger i min säng och drömmer. Då inser jag att orsaken till att jag inte kan fly är att jag ligger stilla och sover. Såklart att jag inte kan fly då!

Alexander, det kallas sömnparalys. Också helt normalt. Man tror att det är till för att undvika att rörelser i drömmar utförs på riktigt.

Jag jobbade som takarbetare några år, och precis i början av säsongerna så hade jag riktiga "grabba tag"-ryckningar då jag föll i sömn under någon vecka, en bra reflex då jag vid ett tillfälle föll från en ställning och hajade till först då jag låg och hade lyckats fånga upp fallet genom att grabba tag i två rör. Jag var inte högt uppe men jag minns inte själva fallet så det kan varit värmen och för lite vatten (folk svimmade på den arbetsplatsen den sommaren) så det är fantastiskt vad reflexsystemet kan göra även om man inte är medveten.

Jag har upplevt sömnparalys flera gånger i mitt liv, ungefär 8 gånger. Det är en mycket obehaglig känsla. Man hör konstiga ljud som en alarmklocka som ringer eller någon "ambulanssignal". Man kan inte kontrollera kroppen för att om jag minns rätt så finns en enzym i kroppen som paralyserar och förlamar alla musklerna för att man inte ska utföra rörelser från drömmen på riktigt. Det är då helt normalt. Hjärnan hinner dock inte att skicka signaler till musklerna att vakna till. Det hela pågår i några sekunder.

Har någon ett litet tips för att undvika Sömnförlamning? Man kan väl lyssna på skön musik innan man sover för att slappna av och slippa tänka på skiten.

Presic när jag håller på att somna kan jag vakna av att jag behöver dra efter andan, det pirrar till i hela kroppen som om jag föll och hjärtat hoppar till/gör ett extraslag. Händer sällan i vanliga fall och ofta om jag jag är spänd och stressad. Är frisk i övrigt.

Vad kan det vara?

När jag var stressad och hade ångest under en svår period, hade jag lätt för att somna men vaknade till av att jag kippade efter andan. När jag fick en bra psykolog gav insomningsproblemen vika. Sedan dess har jag dessa problem högst nån gång om året. Lev väl :)

Jag har problem med insomningsögonblicket, jag vaknar i full panik och har "glömt" att andas, varpå jag sätter mig upp och kraftfullt drar in andan. Jag har gjort sömnundersökning men där hittade de inget ovanligt. Så här kan jag hålla på några timmar innan jag får somna ordentligt. Det är väldigt jobbigt, jag har ingen panikångest i mitt dagliga liv så det är helt obegripligt, det värsta är att jag är som en urvriden disktrasa om dagarna... suck. Är det någon som vet något om detta..?

jag hoppas du får ett svar för jag har exakt samma problem som du å det är så jävla jobbigt har inga andra symtom om dagarna men när det är daxs att somna så får jag hålla på hur länge som helst,ibland så är det så jobbigt att jag klär på mej å kliver upp å skiter i å sova är det någon som vet varför eller vad jag kan göra för att få bort detta har haft både flunitrazupam å imovane och då är det inga problem att sova men som alla vet så vill läkare inte gärna ge ffolk såna tabletter å vill gärnas slippa dom så har ni nån lösning åt mej så hjäp mej.

Hm.. nu pratar du om diafragmans rörelse, dvs. en av få musklar som styrs parallellt, av medvetna och av primära. Allt pekar på att du av någon anledning tänker mycket på din andning medan du är vaken, skulle jag tro. Så att du har en primär andnings reflex som har "somnat", blivit trögstartad kan man säga. Detta skapar en lucka och den tillstånd du beskriver. Så, mao. det är frågan om en viss mental tillstånd, misstänker jag. Är lite rädd att det inte finns tillräckligt med kompetens som kan sammansätta alla symptom du beskriver, detta kräver ju vård av någon slag, men vem som ska vara den som kan hjälpa dig, svårt att säga i dagsläge.

Så där hade jag en tid då jag var långt ner i en depression! Det blev tillslut ångest att gå och lägga sig. Jag var fixerad vid andningen och på kvällen när jag skulle sova, ja då kom det där..precis när man höll på att somna..jag vaknade med ett ryck och kippade efter andan! Precis som om kroppen glömt att andas..så höll det på ett tag på kvällen..jag vågade knappt somna! Men jag fick börja med antidepressiva mediciner..hade även panikångest..och sen försvann det och det har varit lugnt i flera år! Hur har du nu? Det är ju länge sedan du skrev här..

Att man rycker till, eller har en känsla av att man faller, är oftast lika med astral resa. Look it up, you won't regret it!

Intressanta inlägg. Trodde det var bara jag som upplevt dessa saker!
Ibland när jag tar en tupplur mitt på dagen kan jag jag hamna i ett tillstånd där jag är medveten om att jag inte sover och försöker forcera kroppen till att sova. Kroppen får då sådana "ryckningar" och jag vaknar till av dessa men blir inte tillräckligt vaken för att faktiskt kliva upp. Istället återgår kroppen till att försöka falla i sömn återigen men ryckningarna väcker mig ständigt. Det blir tillslut en kamp mellan sömnen och vaket tillstånd som gör att kroppen ligger och rycker men jag vaknar inte förrän jag fått en riktigt obehaglig känsla. Ibland blir jag nästan fysiskt illamående av detta. Hel-konstigt!

Hej!
När jag håller på att somna så "måste" jag röra mig/byta ställning på benet eller liknande ca var 10e sekund. Det är inte samma sak som de klassiska ryckningarna, de som på engelska kallas för hypnotic jerk.
Något som har en förklaring till detta samt framförallt en idé eller förslag på om det går att göra något åt det.

/Jörgen

jag undrar om rykningarna bilir allt för många ,attså 3 rykningar på 10 min, är det farligt då?ska man söka vård för det?

Jag upplever sådana här ryckningar, har gjort det i sömnen otaliga gånger under hela mitt liv och har väl alltid vetat att det är normalt och inget jag lägger större vikt vid. Nu har jag däremot börjat ha såna här enstaka ryckningar i armar, ben eller hela kroppen när jag är vaken! Jag behandlas för depression/posttraumatisk stress efter en cancersjukdom och dessa ryck i vaket tillstånd började när jag fick citalopram som jag fortfarande tar. Kan det vara en biverkan eller är det något annat?

Någon som har en förklaring
till att man ibland hör en telefon- eller en dörrsignal mitt emellan sömn och vakentillstånd. Man tror liksom att man vaknat av signalen. Jag arbetar med äldre, och det är ett vanligt fenomen bland dem, som ofta tror att det är på riktigt, att någon terroriserar dem på natten. Jag är själv utsatt för fenomenet, men oftast då när jag sover på dagen. Någon som vet?

Ibland när jag ska sova får jag som att jag duckar för tex en boll för att jag blir rädd. Jag undrar vad detta kan vara epelepsi? Jag blir rädd när jag upplever detta fenomen. för övrigt är jag frisk....tror jag iaf.

Jag har epilepsi och enligt diverse tester, verkar det som om min epilepsi kommer när jag slappnar av och just skall somna. Jag känner igen det du skriver Johanna, först relaxad håller på att somna och plötsligt rycker man till för att man blir rädd och försöker komma undan något.

Tja
Jag brukade för det ganska sällan få dom där ryckningarna, sen nu när jag kör kick och boxning så kan jag få sådan reflex och råkar rycka till armen eller bara tar upp händerna mitt på bussen när jag råkar somna.. Lite pinsamt men har någon nåt tips hur de kan sluta hända??

Jag vaknar ofta plötsligt vaknar till och är fullt medveten, men hur man än gör så kan man inte lyfta/röra armar, ben, eller någonting. Man här helt paralyserad, men hjärnan är fullt medveten. i cirka 5sek-2minuter. får de ganska ofta.

och när man ska sova så ligger jag och slappnar av cirka en timma för har det svårt att sova, så kan jag få panik för att jag faller och ''reflex'' försöka fånga mig på något sätt. det blir som en ''kick'' som varar 0sek-3sek. och när det händer den dagen, så håller de på typ 7-10ggr innan man väl somnar, ganska obekvämt på båda delarna :(

Jag har samma problem dock kan det vara från 4 gånger upp till 30 gånger. Doktorn påstor e panik attacker men tror jag inte.

För mig händer det ofta i perioder att jag rycker till. Oftast drömmer jag att jag faller även fast jag knappt har hunnit somnat. För mig har jag problem med att jag är påväg att somna, halv sover typ och sen så säger jag något liknande som "aa" som är svårt att beskriva.. Det är lite skrämmande faktiskt.. Är det någon som har samma problem?

Själv upplever jag samma sak fast det kan även hända att jag rycka till på morgonen straxt innan jag ska vakna, då jag vaknar utav rycket men.. Har tänkt och undrat mycket ifall ryckningarna är verkliga eller om jag bara inbillar mig dem, men har även hänt då jag sitter på bussen och somnar till sedan råkat slå till sätet framför och några ansikten i bussen vänts mot mitt. Vet någon om denna "vakna/somna av ryckningar" har något namn eller om det finns något man kan göra för att undvika dessa ryckningar?

Hejsan!
Visst kan det bero på att musklerna avslappnar till och därmed rycker till.
Men det är INTE orsaken till att det händer mer än en gång. Och det ska endast upplevas I musklerna som benen och armarna m.m. MEN: Jag har fått ryckningar over hela kroppen och flera ggr under insomnings grossessen. Som tex i magen och i käken m.m. JAG: har insett att det beror på VATTNET vi dricker! Jag har börjat rena och filtrera mitt VATTE N från kranen. Och efter en till två dagar så slutade rycken när jag skulle somna/sova. VAD: som finns i vattnet som gör att vi rycker till är något man måste analysera. Men jag tror att det beror på att det finns för mycket JÄRN, FLUORID, ROST & andra mineraler som är skadliga för människokroppen i större mängder än vad vi tål.
MItt experiment började för några veckor sen. och efter att jag började rena mitt vatten så slutade rycken som jag tidigare skrev. Och så fort jag drack vatten från andra håll som INTE var renade så började rycken än en gång på kvällarna.
Så mitt beslut var att , JA: VATTNET ÄR ORSAKEN TILL DINA RYCK!!
MItt råd till er som upplever dessa ryck är: Börja filtrera ditt vatten (rena) RING: din fastighets ägare och be dom tar kontakt med företaget som har hand om ditt vatten samt dem som har hand om rören som går under ditt hus/lägenhet. Och kräv att dom renar och byter ut dom gamla eller ofunktionella vattenrör som transporterar ditt vatten!! PLUS:
FLURID ÄR BOVEN ENLIGT MINA RESULTAT!! Kräv att dom tar bort det från allt vatten som går till folket i våra hushåll!!

När jag började rena mitt vatten så började jag må bättre, jag drömde klarare drömmar, jag blir sällan sjuk numera, jag har mindre problem med mina tänder (konstigt nog eftersom fluorid ska vara så bra för tänderna??!!), Jag har börjat se lösningar på koncept/problem som jag upplevt jag inte klarar av att hitta lösningar på tidigare, Mitt IQ test fick bättre resultat!! M.M!
Så ni ser gott folk. Antingen gör dom detta medvetet för att dumma ner våra hjärnor och vårat immunförsvar, eller så är dom själva så ignoranta av problemet som finns framför ögonen på dem (p.g.a. vattnet) :D
I viket fall som helst.... - RENA DTT ATTEN = MINSKA DINA PROBLEM!!

MVH//Andres - Växjö - 2017

Dom flesta har upplevt ryckningar under insomningsögonblicket vilket är mycket vanligt.
Men vad beror det på om man rycker i benen under sömnen- (hela natten) ?◐.̃◐
Min sambo bröt sitt ben som liten och när det är dåligt väder brukar det upplevas mer, kan det ha med reumatism att göra kanske?

Alltså detta hänt mig förr att man faller typ o kroppen hoppar till att det snurrar till en sekund. Men nu sista 2 månaderna håller på bli knäpp kroppen hoppar till 30 gånger per natt. Innna var 30 min nu var 10 min. Det som händer e att kroppen rycker till o bräns till i bröstet ibland snurrar det till en sekund. Enligt doktorn är det panik attacker men enligt 1177 är det inte så. Har dock problem med ångest sen 14 år tillbaka men aldrig upplevt såna här besvärr läst det e vanligt man kan rycka till en gång men inte så många. Hade uppehåll på 2 dagar men var jätte trött o nu ikväll på en timme haft det 4 gånger redan o kan ej somna. Någon som haft så oxå? Det kan inte vara bra för hjärtat att hoppa till så just det p samtidigt det händer så är det typ som något reagerar så jag gör likas om ett ljud ifrån mig fattar inget. Jag är 37 år oxå.