Annons
Guatemalas Atlantis

Det sjunkna Samabaj. Rester av en stenvägg, förmodligen grunden till ett mayatempel.

Bild: 
Roberto Samayoa. Proyecto De Investigación Arqueológica Subacuática, Lago De Atitlán

Guatemalas Atlantis

Författare: 

Publicerad:

2009-12-16

Mormödrar brukade berätta om den för sina barnbarn, men knappast någon kunde tro att det mitt i Atitlánsjön skulle ha funnits en bebodd ö som försvann. Envisa amatördykare fann dock till slut rester av ön med dess ståtliga pyramidbyggen. Platsen kallas nu Samabaj.

– Den försvann under vatten runt år 250 f.Kr., berättar Sonia Merdano, antropolog som ska leda utgrävningsarbetet under vatten. Vi har hittat grunderna till några tempel och även ett antal vanliga hus. Förmodligen var ön ett färdmål för pilgrimer.

Även vardagsföremål har hittats, och resterna tyder på att öns invånare lämnade den i all hast. Vad hände?

– Ön låg i en vulkansjö som i dag inte har något utlopp, berättar Sonia Merdano. Fast inte ens under regnperioden kommer det tillräckligt med vatten för att dränka en ö. Därför tror några geologer, som har gjort studier runt sjön, att lavan från ett vulkanutbrott kan ha dämt upp den enda lilla flod som rann ut från sjön. Då steg vattenytan snabbt med 15 meter eller mer. Det räckte för att begrava hela ön.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar