

Bokanmälan: Kemister skriver världshistoria
Det finns knappast någon mer livsavgörande kemisk reaktion skapad av människan än den så kallade Haber-Boschprocessen. Den omvandlar kvävgas och vätgas till ammoniak, en råvara för konstgödsel. Ungefär hälften av allt kväve i en genomsnittlig människas kropp har hamnat där på grund av Haber-Boschprocessen.
Upphovsmännen var två tyska kemister: den briljante och självupptagne Fritz Haber och den store industrialisten, senare alkoholisten, Carl Bosch. Genombrottet kom år 1909 och gav upphov till fabriker stora som städer. De blev hjältar i en tid då kemin stod för framsteg och människans makt över naturen.
Fritz Haber fick Nobelpriset år 1918 – trots att många ansåg honom ovärdig på grund av att han också hade utvecklat stridsgaser under första världskriget.
Under både första och andra världskriget blev gödselfabrikerna också direkt indragna i de militära ansträngningarna eftersom de kunde användas för att tillverka ammunition.
Historien om Fritz Haber och Carl Bosch har berättats många gånger förut. Men i författaren Thomas Hagers tappning är den sträckläsning om revolutionerande forskning, världskrig och fängslande livsöden.
Litteraturhänvisningar
The alchemy of air
Du har just läst en text ur nummer 2/2011 av tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.