Annons

Keplerteleskopet skickades upp i rymden den 7 mars 2009. Förra året drabbades det av tekniska problem, men de lagrade observationerna är fortfarande mycket intressanta för astronomerna.

Bild: 
NASA

Fler främmande solsystem i Vintergatan

715 nya världar kring 305 stjärnor är den senaste skörden från planetjägarteleskopet Kepler.

Annons

Den amerikanska rymdstyrelsen NASA kallade den nya upptäckten för en guldgruva av planeter. Tack vare ny teknik för att bekräfta tänkbara planeter med hjälp av statistik och sannolikhetsteori, kan de tidigare så mödosamma beräkningarna av en planet i taget nu göras för flera planetkandidater på en gång.

Keplersatelliten följer 150 000 stjärnor och har funnit flera tusen möjliga planeter. Nu har 715 av dem bekräftats.

Därmed fördubblades nästan antalet hittills upptäckta planeter kring främmande solar i vår galax till cirka 1 700. Fyra av de nya planeterna är bara 2,5 gånger större än vår jord och ligger i sin stjärnas beboeliga zon, vilket innebär att vattnet kan hålla sig flytande där. 

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Jipppijeyyy!
Vi kan nog inte längre räkna med att vi är ensamma och unika i Universum!
Det visste jag väl... :-)

Planeter runt stjärnorna verkar nästan vara en naturlag, precis som förhållandet fasta planeter-gasplaneter och avståndet till den närmaste solen. Livet som företeelse är antagligen väldigt utbrett, även om civilisationsgraden för det mesta troligen inte är speciellt hög, eller så har civilisationerna försvunnit. Det är mycket som ska stämma för att varelser ska börja skicka ut meddelanden i rymden. Ta bara oss människor som exempel, utan en asteroid som dödade dinosaurierna, så skulle våra förfäder aldrig haft en chans.Men dinosaurierna fanns på jorden i över 150 miljoner år och visade aldrig några tendenser till samhällsbyggande eller teknikframsteg, de ägnade sig enbart åt att äta eller ätas, detta trots att forskare anser att många av rovdjuren var väldigt intelligenta.Så steget från intelligens till civilisation är nog sällsynt och ännu mer sällsynt är nog en framstående civilisation som överlever sig självt.Vi människor har så mycket potential för storhet som ras, men vi också fyllda till bredden med destruktivitet och kollektiv galenskap. Att vi inte hört något från E.T kan bero på flera saker, här är två förslag. Antingen är vi i ett glapp mellan utdöda civilisationer och nya dito, eller så befinner sig mänskligheten i den kritiska fasen och de avancerade varelser kanske som iakttar oss, vill låta oss vara i fred, till de vet om vi överlever.
Det ä r kul att spekulera, frågan är om det blir lika roligt att veta. Om E.T ser vår planet som en naturresurs, en rastplats, eller de behöver lite arbetskraft, då kommer vi att förstå hur indianerna kände sig.