Annons

Jordfelsbrytaren behöver ingen jord

Fungerar en lös jordfelsbrytare, som man sätter direkt i vägguttaget, i ett ojordat såväl som ett jordat vägguttag? Det har jag funderat på när jag har anslutit den elektriska häcksaxen tillsammans med jordfelsbrytare i ett ojordat eluttag.

/Per Engblom, prenumerant sedan 1974

Annons

Publicerad:

2016-04-19

Rent tekniskt så struntar en jordfelsbrytare i om uttaget är jordat eller inte. Att den inte skulle fungera i ojordade uttag är en gammal missuppfattning. Men apparater ska bara anslutas till ojordade uttag i samma rum som uttaget sitter. Din häcksax använder du antagligen utomhus och då ska den vara ansluten till ett jordat uttag, så att säkringen löser ut om det uppstår ett elfel i apparaten. Säkringen är primärskyddet och ska alltid fungera – jordfelsbrytaren är ett tilläggsskydd.

/Fredrik Sjödin, överinspektör, Elsäkerhetsverket

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.