Annons

Ett klipplandskap med rödaktigt ljus.

Så här ogästvänligt kan det tänkas se ut på den planet som forskare har hittat vid Barnards stjärna, en av solens närmaste grannar.

Bild: 
ESO / M. Kornmesser

Nyupptäckt planet vid en grannstjärna

En kall superjord är den näst närmaste kända planeten utanför solsystemet.

Annons

Publicerad:

2018-11-14

Astronomer har upptäckt en planet som kretsar kring Barnards stjärna, bara sex ljusår från solen, i stjärnbilden Ormbäraren. Eftersom stjärnan befinner sig så nära har forskare länge försökt hitta tecken på att den har planeter.

Med hjälp av mätningar tagna under 20 år har ett stort internationellt forskarlag nu lyckats se att stjärnan har en vickande rörelse, som avslöjar att en planet kretsar kring den.

Planeten tycks vara minst 3,2 gånger så tung som jorden. Planeter som är tyngre än jorden men mindre än solsystemets isjättar Uranus och Neptunus brukar kallas superjordar.

Den nyupptäckta planeten kretsar kring sin sol på 40 procent av det avstånd som jorden har till solen. Eftersom Barnards stjärna är en ljussvag röd dvärg är det mycket kallt på planeten, trots att den kretsar så nära sin sol, och miljön är troligen inte särskilt fördelaktig för liv.

Den allra närmaste grannplaneten utanför solsystemet är Proxima b som vi berättade om i F&F 9/2016, på 4,2 ljusårs avstånd. Planeten vid Barnards stjärna är alltså nu den näst närmaste kända planeten utanför vårt solsystem.

Se också forskningsprojektet, som heter Red Dots.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.