Genombrott för tryckt elektronik

Svenska forskare har lyckats tillverka en enkel dator med 100 transistorer i en tryckpress.
– Bara fantasin sätter gränsen för vad detta kan användas till, säger forskningsledaren Magnus Berggren.

Publicerad
Några av forskarna bakom ­genombrottet inom tryckt ­elektronik: Peter Andersson Ersman, RISE, Simone Fabiano, Linköpings universitet, Jan Strandberg och Roman Lassnig, RISE.
Bild: Thor Balkhed

Ta en plastfilm och tryck ett bläckmönster i fem olika lager i en tryckpress. Resultatet är en dator med 100 transistorer som klarar enkla beräkningar.

– Det är världsunikt. Ingen har tidigare lyckats trycka så stora digitala kretsar i en tryckpress, säger Magnus Berggren, professor i organisk elektronik vid Linköpings universitet om forskningsresultatet som publicerats i Nature Communications.

Bakom genombrottet ligger nästan två decenniers arbete av forskare vid laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet och forskningsinstitutet Rise i Norrköping. Tillsammans har de bland annat utvecklat bläck med de rätta egenskaperna och tryckutrustning som klarar de 100 mikrometer smala strukturerna.

En av svårigheterna är att se till att de olika lagren hamnar på exakt rätt plats. En annan utmaning har varit att skapa gränssnitt så att den tryckta elektroniken kan kopplas ihop med vanliga kiselkretsar.

– Vi funderar som bäst på vad vi kan göra med den här tekniken. Det är saker som tidigare inte varit möjligt. Bara fantasin sätter gränsen, säger Magnus Berggren.

En möjlighet är att tillverka böjbara plastskärmar och sensorer som ingår i större elektroniksystem. 

Forskarna går nu vidare och utvecklar ännu större kretsar. På labbet har man redan tillverkat kretsar med 1000 transistorer på en yta stor som en A4.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor