Annons

Likt ABBAs avatarer vill de stora teknikbolagen att människor ska kunna mötas på nätet i form av sitt digitala jag.

Bild: 
Industrial light & magic

Virtuell ABBA-konsert ett tecken i tiden

Annons

Publicerad:

2021-12-27

I maj är det premiär för ABBA:s digitala konserter i London. Tack vare teknik som är vanlig inom spel- och filmindustrin, där rörelser fångas med speciella dräkter, ska avatarerna på scen se ut och röra sig som de verkliga ABBA-medlemmarna.

Lars Hanson, professor i integrerad produktutveckling på Högskolan i Skövde, ser virtuella konserter som ett tecken i tiden. Inom industrin har digitala modeller av människor använts länge för saker som att designa interiöreren i bilar, för krocktester och för utformning av arbets­stationer.

– Men med AI och bättre modelleringsverktyg får de alltmer mänsklig karaktär och kan användas till mer avancerade simuleringar, säger han.

Repetitiva arbetsuppgifter ersätts med humanoider eller robotar som också kan arbeta tillsammans med människor.

– Här är det viktigt att hitta människans och maskinens roll för att få den bästa mixen, säger Lars Hanson.

Avatarer mer naturliga med AI

Med hjälp av AI arbetar forskare med gester, mimik och tonfall för att göra nästa generations digitala människor mer naturliga.

– I dag rör sig och talar de digitala assistenterna förhållandevis monotont. I framtiden kommer de bli bättre på att anpassa sig till olika situationer, säger Jonas Beskow, professor i talkommunikation på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Ett område där han ser att digitala människor får ökad betydelse är utbildning. Företag kan till exempel använda dem för att lära anställda bemöta olika typer av kunder. Psykologer kan träna på att prata med en patient med depression.

Stora teknikföretag som Facebook och Microsoft ser framför sig hur internet förvandlas till en virtuell 3D-värld, en så kallad metaverse, där människor kan mötas genom sina digitala jag.

Men det finns också baksidor. En fara är att verklighetstrogna modeller, så kallade deepfakes, används i falska sammanhang för ryktesspridning eller utpressning.

Vetenskapsåret 2022

Klimatrapporter från IPCC, en rad rymdprojekt, medicinska framsteg och ett valår som ersätter blockpolitiken med – ja

2021-12-27

Vi är skapade av AI

Falska porträtt kan skapas med en knapptryckning på sidor som 

2019-04-11

Många vet inte att deras ärende avgörs av en robot

Fyra av fem svenskar känner inte till att många myndighetsbeslut fattas av datorer.

2019-09-26

Roboten sköter snacket

Är du redo att bli intervjuad av en robot nästa gång du söker nytt jobb? Sådana försök startar snart i Sverige.

2018-12-27

Jämställd robot ger svar på tal

En robot som inte bara sväljer förolämpningar uppfattas som mer trovärdig och intelligent.

2021-11-22

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.