Annons

Bakterier kan bli bantningsmedel

Tarmfloran reglerar aptiten. Det visar djurförsök – som kan leda till ett nytt sätt att banta.

 

Författare: 

Publicerad:

2015-11-24

Ungefär 20 minuter efter en måltid börjar tarmbakterier tillverka mer av det aptitdämpande proteinet ClpB. Proteinet färdas med blodet till hjärnan och aktiverar nervceller som dämpar aptiten, enligt en studie av råttor och möss publicerad i tidskriften Cell Metabolism

– Om det fungerar på samma sätt hos människor kan man tänka sig att använda probiotika för att dämpa aptiten, säger Sergueï Fetissov, professor i fysiologi vid Université de Rouen i Frankrike.

Efter en måltid är det gott om näring i tarmen, och bakterier delar sig snabbt. Efter ett toalettbesök blir bakterierna färre. Sergueï Fetissov tror att vissa tarmbakterier har utvecklat förmågan att påverka aptiten hos sin värd eftersom det ger dem en stabil livsmiljö.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar