Stamceller i stjärnform

Publicerad

Bild: Shuntaro Yamada

Den här bilden visar stamceller som har isolerats från tandpulpan, alltså den mjuka vävnaden inuti en tand. ”Här gav tand­pulpans stamceller upphov till neuronala celler med en fantastisk stjärnlik form, vilket visar skönheten och miraklet i cellernas natur”, skriver stamcellsforskaren Shuntaro Yamada i ett mejl till Forskning & Framsteg. Han forskar vid Bergens universitet i Norge och publicerar sina bilder på Instagramkontot @stemcell_art.

Stamceller har förmågan att förnya och ersätta olika vävnader i kroppen, som ben och nerv­system. Inom regenerativ medicin utvecklas metoder för att ersätta skadad eller förlorad vävnad med celler som odlats fram från stamceller till den celltyp som patienten behöver.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor