Annons

Två mutationer gav vitt vin

Vita druvor uppstod genom att två snarlika gener hos röda vindruvor blev förstörda av mutationer.

Mutationerna är av olika typ och har sannolikt inträffat vid skilda tillfällen.

- Vitt vin har alltså uppstått trots dåliga odds, säger Amanda Walker, molekylärbiolog vid CSIRO Plant Industry i Adelaide, Australien.

De nya resultaten, publicerade i The Plant Journal, kan användas till att avgöra färgen på druvor från en planta redan som frö. Det kan skynda på växtförädlingen.

- Vi skulle också kunna använda genteknik till att göra röda druvor vita, eller tvärtom. Men jag tror inte att vinindustrin vill ha sådana druvor, säger hon.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar