Man tager vad man haver Julstöket i köket har varit ett kärt bestyr allt sedan man bryggde ölet i det fat där Sigtryggs huvud hamnade i hans batalj med Röde…
Frossa i byn I en by bor nio familjer i var sitt hus. Alla älskar pepparkakor och under Luciafirandet sätter de i sig en hel del. Märkligt nog…
Kryptiska nissar Under sommarhalvåret finns det en hel del dödtid i tomtens julverkstad. Nissarna roar sig då med att formulera listiga krypton som de skickar till varandra. 1…
Julstök i miniatyr Vad föreställer bilden, i genomskärning? Ett barr Ett risgryn Kanelbark Grötmandeln Saffranskrokusens pistill
Osorterat om arvsmassan The Mysterious World of the Human Genome av läkaren och författaren Frank Ryan är på en och samma gång både läsvärd och ganska kass.Författaren berättar…
Migrationsforskning utan moraliserande övertoner Ekonomiprofessorn Paul Colliers bok om globala migrationer utkom visserligen häromåret, men den har inte fått mycket uppmärksamhet i Sverige – vilket är konstigt med tanke…
Läsvärt om vårt behov av konspirationer Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikakunskap, har skrivit ett antal böcker om framför allt USA. I denna essäsamling går han sakligt igenom – och avlivar…
Redo för robotrevolutionen Stefan Fölster har skrivit en bok om den nya maskinåldern och hur den påverkar oss i den nära framtiden. Samhälle & kultur
EEG – så läser man hjärnans vågor 1. Hjärnans signalering sker bland annat med strömmar av positivt laddade natrium- och kaliumjoner. Det ger upphov till pyttesmå elektriska spänningsförändringar. Eftersom stora grupper av… Medicin & hälsa
Går det att transplantera en poetisk ådra? I en tv-dokumentär berättades om en hjärttransplantation där patienten en tid efter operationen började bete sig annorlunda och skriva dikter. Senare fann man att hjärtats donator varit poet. Min fundering: Kan minnesceller ha följt med bland blodrester? Kan i så fall även den som fått en blodtransfusion genomgå en personlighetsförändring?/Bo Lindkvist