Annons

apor

På vägen till att bli Homo sapiens – den vetande människan – blev vi också Homo docens – den undervisande människan. Men är det verkligen sant att det bara är människan som undervisar?
– Jag blev inte direkt chockad, men mycket förvånad, säger Andrew Fowler, primatolog vid Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie i Leipzig, Tyskland.
Världens totala samling av fossil från människans äldsta släktingar är förvånansvärt liten.
Samspelet mellan en mamma och hennes nyfödda bebis har ansetts vara ett unikt beteende hos människor. Men en studie av rhesusapor visar att även apor tittar sina nyfödda ungar länge i ögonen.
Råkan Pluto sitter på Mathias Osvaths axel och pickar honom tillgivet i örat. Den halvårsgamla hanen är den yngsta av sex råkor som bor på en gård här i Brunnslöv tre mil öster om Lund. De håller till i en jättelik bur – en voljär – i anslutning till ladan. – Råkor hör till de intressantaste djuren när det gäller tankeförmåga, säger Mathias Osvath, kognitionsforskare vid Lunds universitet och föreståndare för universitetets primatforskningsstation vid Furuviks djurpark. Han bor här med sin familj, samt två papegojor, två katter och de sex råkorna. På senare år har forskare runt om i världen...