Aporna föddes med kejsarsnitt i ett laboratorium i Shanghai för sex respektive åtta veckor sedan. Båda är honor, och rent genetiskt är de enäggstvillingar. – De utvecklas normalt, säger Muming Poo, professor i neurovetenskap vid Shanghai institute for biological sciences. Zhong Zong och Hua Hua blev till genom en metod som går ut på att ta bort cellkärnan från ett ägg, och i stället föra in en cellkärna från ett djur som ska klonas. Nästa steg är att placera ägget i en surrogathona och hoppas att hon blir dräktig. Muming Poo och hans medarbetare förde in sammanlagt 79 ägg i surrogathonor. Sex...
Skogsavverkningen är det största hotet mot Sumatras orangutanger. Regnskogen omvandlas till palmoljeplantager och antalet orangutanger minskar i takt med att deras livsmiljö krymper. År 2004 uppskattades beståndet av orangutanger till 6 600 individer. Sedan dess har stora arealer regnskog avverkats. Trots detta visar nya beräkningar att det finns 14600 orangutanger på Sumatra i dag. Men beståndet har inte ökat, utan de gamla siffrorna var för låga eftersom de baserades på en kraftig underskattning av orangutangernas utbredningsområde. Det menar forskarna bakom de nya beräkningarna som...
Den schweiziske primatologen Thomas Geissmann var i Burma för att studera gibbonapor när han fick höra talas om en apa med svart päls, lång svans och upp- och– nervänd näsa.
Schimpanserna må ha gett oss hiv-viruset, men i fråga om malaria har de fått oförtjänt dåligt rykte. Den slutsatsen drar Beatrice Hahn, mikrobiolog vid University of Alabama i USA.
Människan är inte ensam om att ha en klar bild av döden. Det anser brittiska forskare som har filmat en gammal schimpanshona som dog i stillhet omgiven av sina närmaste.
På vägen till att bli Homo sapiens – den vetande människan – blev vi också Homo docens – den undervisande människan. Men är det verkligen sant att det bara är människan som undervisar?
– Jag blev inte direkt chockad, men mycket förvånad, säger Andrew Fowler, primatolog vid Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie i Leipzig, Tyskland.
Samspelet mellan en mamma och hennes nyfödda bebis har ansetts vara ett unikt beteende hos människor. Men en studie av rhesusapor visar att även apor tittar sina nyfödda ungar länge i ögonen.