Apmammor ser sina små i ögonen

Det är inte bara människomödrar som söker sitt barns blick och använder sig av småprat och pussar för att fånga barnets uppmärksamhet.
Publicerad
**Söker blicken**. Apmammor försöker få uppmärksamhet genom att smacka med läpparna, pussas eller röra på huvudet.
Bild: Pier Francesco Ferrari

Samspelet mellan en mamma och hennes nyfödda bebis har ansetts vara ett unikt beteende hos människor. Men en studie av rhesusapor visar att även apor tittar sina nyfödda ungar länge i ögonen. Trots att rhesusapor har studerats i över femtio år har det här beteendet inte observerats tidigare.

De italienska och amerikanska forskarna studerade fjorton apmammor med ungar. Den här typen av kommunikationen mellan mamma och unge upphörde redan efter en månad, när ungen började bli mer självständig.

Forskarna tror att beteendet, precis som hos människor, är viktigt för ungens sociala och emotionella utveckling.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor