Annons

litteraturvetenskap

Det har tagit Anders Bodegård fem år att översätta Madame Bovary, boken som orsakade stort rabalder när den skulle ges ut 1856. Författaren Gustave Flaubert anklagades för sedlighetsbrott, men friades av domstolen. När Madame Bovary till slut gavs ut i april 1857 blev den omedelbart en bestseller, och än i dag beskrivs boken som ett mästerverk. Även Anders Bodegård hyllas nu för sin översättning. Vad är det som är så speciellt med Flaubert? – Texten är oerhört intensiv, den liknar inget annat jag någonsin har gjort. Flaubert har hållit på med denna sin första bok i 56 månader. Han har ändrat...
”Tänk att få koppla av och vara tant.” Så säger en av de intervjuade kvinnorna i Marianne Liliequists och Karin Lövgrens (t)antologi, och ger uttryck för drömmen om det harmoniska livet som tant.
– Jag tar aldrig upp ämnet vid middagsbordet för det bäddar för bråk. Folk känner sig påhoppade, går i försvar och blir ofta aggressiva. Nej, Jonathan Safran Foer är inte mannen på barrikaden. Med sin Äta djur ville han snarare föra ett samtal om vad det innebär att äta kött i dag. I drygt tre år har han rest runt i USA, besökt uppfödare, slakterier och bönder, läst rapporter och vetenskapliga artiklar. Det blev en bok, lågmäld men envist resonerande om den moderna köttproduktionen. Välja får var och en göra själv. – Det är klart att folk blir provocerade när du skärskådar deras mat vid...
Sparris i november, jordgubbar i december och meloner i januari uppfattas av många konsumenter som en självklarhet. En matbutik som saknar detta sortiment får helt enkelt svårt att klara sig i konkurrensen. När det är för kallt att odla frukter, bär och grönsaker här, fraktas de ju bara hit från andra sidan jordklotet. Vi har vant oss vid ett bländande utbud av färskvaror från hela världen som dock sällan utsätts för någon närmare granskning. Vem testar näringsvärdet när dessa långväga resenärer äntligen når sin slutdestination? Och är det någon som bryr sig om hur de egentligen smakar? ”...
Trots att smak och lukt styr oss är vi förbluffande okunniga om deras mekanismer, och den förvirrade terminologin gör det inte enklare. Det vi i dagligt tal buntar ihop under paraplytermen smak är en kombination av grundsmaker och lukter. Det luriga är att kroppen får dig att tro att du känner lukter i munnen ihop med övriga delar av smakintrycket, trots att det egentligen är lukt­receptorceller högst upp i näshålan som reagerar på doftmolekyler. Upplevelsen av grundsmakerna börjar i munhålan, främst på tungan. Här finns smaklökar som består av lökformade små gropar med specialiserade kluster...
Om ni liksom jag avundas arkeologerna deras spännande jakt på dåtiden i utgrävningsgroparna så är De dödas tempel rolig och suggestiv läsning.