När en farkost landar på månen använder den sig av bromsraketer som blåser ut vatten och andra flyktiga ämnen. Månen har ingen atmosfär, där är lika glest mellan gaspartiklarna som det är omkring den internationella rymdstationen ISS, och därför sprids avgaserna kring hela månen. En amerikansk forskargrupp simulerade vad som händer med vattnet i avgaserna från en mindre månlandare som tar mark nära en av månens poler. Resultatet blev att det mesta av de drygt 40 kilo vatten som släpps ut inom några veckor bryts upp i väte och syre. Men mer än en tiondel av vattenångan fångas i skuggiga...
Tre astronauter var på väg mot månen med Apollo 13 i april 1970. Plötsligt exploderade en syretank. Tanken intill skadades också. Snart hade farkosten problem med elförsörjning, vattentillgång och luftrening. Frenetiska insatser vidtog för att få problemet under kontroll, med hjälp av massor av människor nere på jorden. Astronauternas kamp följdes av hela världen. Den 17 april 1970 kunde de till slut landa välbehållna på jorden. Astronauterna James Lovell och Fred Haise skulle ha blivit den tredje besättningen som landade på månen, med John Swigert kvar ombord på kommandomodulen i omloppsbana...
I ett rum på Umeå universitet står en liten kub av blank metall inuti en stor trälåda. Den ser kanske inte mycket ut för världen, men tanken är att den ska skickas upp till månen. – Inget svenskt instrument har varit på månens yta sedan Hasselbladkamerorna som astronauterna hade med sig dit, berättar Sebastian Sjöquist. Tillsammans med Tomas Härdin och Isak Silander driver han amatörprojektet Umeå lunar venture, ULV. I drygt två år har de lagt en stor del av sin fritid på att konstruera vad de hoppas ska bli det första svenskbyggda instrumentet på månens yta sedan de mänskliga månfararnas...
I slutet av oktober lyckades den kinesiska rymdsonden Chang 5T1 ta detta unika porträtt av jorden, med månens baksida i förgrunden. Det var under en åtta dagar lång resa till månen tur och retur. Testsonden kom som närmast drygt 200 kilometer från månytan och svängde runt efter ett halvt varv, utan att komma in i en bana kring månen. Det var den fjärde i en rad av testflygningar som den kinesiska rymdorganisationen genomfört i sin storsatsning på att utforska rymden. Målet är att år 2017 landa på månen för att hämta nya prover, som ska analyseras här på jorden.
Den kinesiska roboten Yutu , eller Jadekaninen, hann bara färdas 100 meter på månens yta innan nattens kyla slog ut dess instrument. Morgonsolens strålar – som kom två jordveckor senare, den 25 januari – lyckades inte återuppväcka den frusna elektroniken. Så det är tveksamt om Yutu kan fortsätta sin färd, även om kontakten med roboten inte är helt bruten, enligt rapporter från kinesiska medier. Yutu är den första månlandare som har kört på månen sedan den sovjetiska månbilen Lunochod 2, år 1973.
Nu har amerikanska rymdforskare lyckats urskilja små mängder silver i det moln av damm som bildades när rymdsonden LCROSS kraschlandade på månen förra året.
Månens berggrund är helt igenom torr, tror de flesta planetforskare. Ändå tyder de färskaste spåren på att vattenmolekyler finns lite varstans på månen.
Fråga: Det sägs att folk som är vilse i skogen börjar gå i cirklar. Stämmer det? Och svänger man i så fall oftare åt det ena hållet än åt det andra? Fråga av: Sven-Olof Johansson Svar:
På baksidan av ett kuvert skrev Galileo Galilei år 1609 ner en inköpslista. Det var saker han ville få anskaffade i Venedig – ris, kikärter, peppar och socker. Men sedan fortsätter listan.
Den japanska rymdsonden Kaguya har i över ett år jobbat med att kartlägga vår följeslagare och försöka lösa dess gåtor, varav den allra största är hur månen kom till.