Hushållen står för den största delen av det svenska matavfallet. Varje svensk slänger 97 kilo mat varje år. Det globala årliga matsvinnet uppgår till 1,3 miljarder ton, en tredjedel av den totala matproduktionen. Sverige har antagit en FN-resolution om att halvera matsvinnet till 2030. I en ny handlingsplan som har tagits fram av Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket presenteras 42 förslag på åtgärder som ska minska svinnet. Idé om nationellt matsvinnscenter Ingrid Strid forskar om matsvinn och om matens miljöbelastning vid Institutionen för energi och teknik på Sveriges...
De senaste 30 åren har köttkonsumtionen gått stadigt uppåt medan produktionen inte har ökat i Sverige. Mer och mer kött importeras och framför köttdisken är det inte alltid lätt att göra ett hållbart val som konsument, skriver livsmedelsforskare i en rapport till Konsumentverket . Den svenska produktionen av nötkött har legat ganska konstant medan konsumtionen har ökat. Källa: Hållbara val av kött. Konsumentverkets rapport 2019:5. Bild: Getty Images − Problemet är att man förväntas vara den upplysta konsumenten på alla marknader, säger en av rapportförfattarna, Elin Röös som forskar på mat...
Urbaniseringen har förändrat vår syn på naturen: vi har till stor del övergivit den pragmatiska inställningen – att naturens resurser är till för att brukas – till förmån för en natursyn baserad på rekreationella värden, samt en ökad insikt om vikten att bevara den biologiska mångfalden. Man skulle kunna tro att detta har medfört en mer negativ inställning till jakt. Men så är det inte: allmänhetens stöd för jakt har ökat under de senaste decennierna, från 72 procent 1980 till 84 procent 2012. Under samma period har många klövviltstammar ökat, som älg, rådjur och vildsvin. – Att vi har blivit...
Vad är det egentligen som gör att rosmarin och vitlök lockar fram det bästa ur lammsteken och varför smakar choklad så gott till kaffet? En kock kan sannolikt inte ge dig något svar på sådana här frågor. Kockens kunskaper om smakkombinationer är empiriskt grundade och ofta styrda av gamla, eller rent av uråldriga, matlagningstraditioner. Vill du ha en vetenskaplig förklaring får du i stället vända dig till den molekylära gastronomin. Den molekylära gastronomin skapades under 1980-talet av den franske kemisten Hervé This. Målsättningen var att studera de fysiska och kemiska processer som äger...
Nyligen publicerades en kinesisk artikel som visar att dödligheten är lägre hos dem som äter chili dagligen än hos andra kineser. Studien är välgjord, omfattar nästan en halv miljon människor, och sträcker sig över ett decennium. Att dödligheten är lägre hos personer som äter chili betyder inte detsamma som att man får lägre dödlighet genom att äta chili (se diskussion här ). Kanske är det något...
Här nere på jorden är vi vana vid att själva kunna bestämma hur mycket mjölk och socker vi vill ha i kaffet. Men astronauterna på den internationella rymdstationen ISS har hittills förvägrats den rättigheten, kaffet kommer nämligen färdigblandat. Nu har tre studenter vid Rice University i Houston, USA, utvecklat ett doseringssystem som ska råda bot på problemet. Studenterna utgick från de befintliga rymdförpackningarna med frystorkat kaffe. De designade sedan graderade påsar med mjölk och sockerlösning, som kan anslutas till kaffeförpackningen. Med hjälp av en 3D-printer skapade de ett...
Sarajevo, de första dagarna i april 1992. Jugoslavien är i sönderfall. Slovenien och Kroatien har redan blivit självständiga efter krigen sommaren och hösten 1991. Nu är det Bosnien-Hercegovinas tur.
Min fru och jag var i Sarajevo i våras. Vi var nyfikna på staden man hörde så mycket om i början av 1990-talet. Då var den belägrad – inför världens tv-kameror.
Mat, dryck, sex, mode, musik, konst, litteratur, natur och mycket annat gör oss glada och tillfredsställda. Men vari ligger mer exakt källan till att vi kan njuta av allt detta?
De flesta hundägare kan intyga att deras hund skäms när den har gjort något den inte får. Öronen faller ner och hunden tittar på sin husse eller matte med sänkt huvud och skuldtyngd blick.
Unika bilder, tagna av fåglarna själva, visar att häckande albatrosser söker föda i grupp. För att hitta fisk på öppet hav följer de också efter och jagar runt späckhuggare.