Annons

Samhälle

En stad med växande otrygghet och oro kring gängkriminalitet, där lag och ordning blivit väljarnas viktigaste fråga. Så beskrivs Göteborg i en ny forskarantologi, med anledning av stadens 400-årsjubileum.
Till skillnad från Danmark, Norge och Finland har Sverige aldrig haft en kvinnlig statsminister, trots att länderna har ungefär samma förutsättningar sett till jämställdhet inom politiken och samhället. F&F ställer fem frågor till Lena Wängnerud , professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Lena Wängnerud Bild: Laila Östlund 1 | Varför har Sverige inte haft någon kvinnlig statsminister? – Min informerade gissning är att Socialdemokraterna och Moderaterna har varit svaga i sin långsiktiga strategiska planering kring detta, blandat med slumpartade faktorer. Det verkar ha saknats...
Kvinnors vetenskapliga karriär kan hämmas i samband med att de skaffar barn, visar tidigare forskning. Nu ska frågan redas ut ordentligt i ett sexårigt forskningsprojekt – som också ska ge förslag på lösningar.
SCB har kartlagt arbetslivserfarenheten hos de 349 nu sittande ledamöterna i Sveriges riksdag, från det att de fyllde 18 år till riksdagsvalet år 2018. Fredrik Andersson Bild: Kari Kohvakka – Ett av de mest slående fynden är att ingen från Vänsterpartiet har erfarenhet av att driva företag. Övriga partier har åtminstone några ledamöter med sådan erfarenhet, säger nationalekonomen Fredrik Andersson vid SCB som genomförde analysen. Miljöpartiet och Centerpartiet är de partier vars ledamöter har mest erfarenhet av att driva företag. För att mäta företagande tittade SCB på om företagsverksamhet i...
I nutida litteratur gör mödrarna motstånd mot kärnfamilj och barnafödande. De lämnar inte sina familjer främst av jämställdhetsskäl – utan för att de vantrivs, visar forskaren Jenny Björklund.
De välbevarade, nästan 4 000 år gamla, mumierna i västra Kina tillhörde en isolerad spillra av en population människor som var vida utbredd vid slutet av senaste istiden. Det visar dna-analyser som nu gjorts. Därmed avfärdas att de skulle vara av indoeuropeiskt ursprung som forskare tidigare trott.