Så kan dataläckor stoppas hos myndigheter

Svenska myndigheter skulle kunna hantera personuppgifter på ett säkrare sätt genom att använda öppen programvara i stället för dataprogram som tillhandahålls av företag som Google. Det visar en ny studie från Högskolan i Skövde.

Publicerad
Genom att välja öppna plattformar kan myndigheter ta kontroll över den data som samlas in om användarna och se till att den inte sprids till tredje land.
Bild: Getty images

För att förbättra tjänsten och locka fler besökare använder de flesta webbplatser analysprogram som kartlägger besökarna. Även statliga myndigheter använder den här typen av program visar en studie som gjorts av forskare vid Högskolan i Skövde. Av 253 undersöka förvaltningsmyndigheter och statliga verk använde 85 procent webbanalysprogram. Majoriteten, 79 procent, hade installerat sökmotorföretaget Googles program Google Analytics. Ytterliggare 15 procent använde program från andra privata företag, de flesta med hemvist i USA.

Men det finns problem med att använda den här typen av program från privata företag.

– Dels kan det uppstå problem med datasekretess genom att personuppgifter olovligen skickas vidare till USA, dels låser man sig till en specifik leverantör, säger Jonas Gamalielsson, forskare inom programvarusystem vid högskolan i Skövde och huvudförfattare till studien som publicerats i The eJournal of eDemocracy and Open Government.

Svenska myndigheter läcker personuppgifter

Förra året rapporterade till exempel Sveriges Radio att svenska myndigheter läcker personuppgifter till Google via Google Analytics.

En lösning, enligt forskarna, är att använda så kallad öppen programvara som inte tillhör ett specifikt företag utan som vem som helst kan använda.

– Det gör att myndigheten får kontroll över sin programvara och data, säger Jonas Gamalielsson.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Han ser ett ökat intresse för öppna lösningar hos myndigheter. Skatteverket och Kronofogden har till exempel tillsammans med flera andra myndigheter utrett alternativ till Microsofts plattform för videomöten.

Men kompetensbrist är enligt Jonas Gamalielsson ett hinder.

– Många myndigheter blir uppvaktade av de stora drakarna och deras lösningar är mycket mer kända än de öppna plattformarna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor