Annons

Teknik

Förr skulle regnkläder bara vara täta. I dag förväntar vi oss att de ska stoppa vatten men inte luft.
Elektrifiering av bilar och industri kan innebära att elbehovet dubblas i Sverige till 2045. Men var ska all ny el komma ifrån? En väg är vindkraft till havs.
Under 2022 planerar Nasa att genomföra de första testflygningarna med en ny typ av ”tyst” överljudsplan. Syftet är att visa att det går att mildra den karaktäristiska smällen som hörs på marken när ett plan passerar i överljudsfart. Smällen orsakas av tryckvågen som planet bildar. Eftersom smällen stör både djur och människor är kommersiell trafik i överljudsfart inte tillåten över land. Det hittills enda överljudsplanet för passagerartrafik, Concorde, flög i huvudsak över Atlanten mellan 1976 och 2003. Men flera företag utvecklar en ny generation överljudsplan som ska bli tystare och mer...
I maj är det premiär för ABBA:s digitala konserter i London. Tack vare teknik som är vanlig inom spel- och filmindustrin, där rörelser fångas med speciella dräkter, ska avatarerna på scen se ut och röra sig som de verkliga ABBA-medlemmarna. Lars Hanson, professor i integrerad produktutveckling på Högskolan i Skövde, ser virtuella konserter som ett tecken i tiden. Inom industrin har digitala modeller av människor använts länge för saker som att designa interiöreren i bilar, för krocktester och för utformning av arbets­stationer. – Men med AI och bättre modelleringsverktyg får de alltmer...
Klimatrapporter från IPCC, en rad rymdprojekt, medicinska framsteg och ett valår som ersätter blockpolitiken med – ja vad? F&F pekar ut viktiga saker att ha koll på 2022.
Eldrivna lastbilar kan göras mer energieffektiva med en algoritm som planerar rutten på ett smart sätt. Det visar forskare vid Chalmers tekniska högskola.