Annons

teknik

I det antika Grekland simulerades kosmiska rörelser i en mekanism som har kallats världens första dator. En ny rekonstruktion visar hur avancerade beräkningar dåtidens astronomer gjorde.
Tekniken att fånga koldioxid direkt ur luften kallas DAC, direct air captur e, och den nya anläggningen utanför Reykjavik är den hittills största med en årlig kapacitet på att suga bort 4 000 ton från atmosfären. Fläktarna startade i förra veckan. Luft sugs in och leds genom porösa filter som innehåller kemikalier som binder koldioxid. När filtren är fulla hettas de upp och koldioxiden kan fångas in. Energin för att driva processen hämtas från ett geotermiskt kraftverk i närheten. Koldioxiden blandas med vatten Den infångade koldioxiden blandas sedan med vatten och pumpas ner i den vulkaniska...
En fin dimma av havsvatten sprutas ur speciella munstycken, ungefär som en snökanon. När de små dropparna kommer ut i luften avdunstar vattnet och kvar blir små saltpartiklar som stiger och fungerar som kondensationskärnor för nya vattendroppar som ökar molnigheten så att mer solljus reflekteras bort. Det är teorin bakom ”marin molnblekning”, ett av flera koncept för att på konstgjord väg ändra jordens klimat, även kallat geoengineering. Molnblekning i praktiken För första gången har molnblekning testats i praktiken. Forskare i Australien har genomfört två fältexperiment där de sprutat ut...
Ytor med en speciell sorts nanostruktur kan styra ljus. Nu har en forskargrupp kommit på hur de även kan använda ljuset för att styra ett föremål med en sådan yta.
En skräddarsydd variant av supermaterialet grafen kan vässa batterier med det vanliga ämnet natrium i stället för litium.
Efter domen i Mark- och miljööverdomstolen råder osäkerhet om företaget Cementa kan fortsätta att bryta kalk till cement i Slite på Gotland. Lera kan bli ett alternativ – åtminstone delvis.