Anhöriga blir sjuka

Många anhöriga tvingas avstå från både arbete och umgänge för att ta hand som sina psykiskt sjuka familjemedlemmar.
Publicerad

Innan den sjuke hamnar inom psykiatrin är det de anhöriga som står för omhändertagandet. Att det är en tung börda, visar Margareta Östman vid Psykiatriska kliniken, Universitetssjukhuset i Lund, i sin doktorsavhandling.

Hon har intervjuat 422 nära anhöriga – makar, föräldrar, barn och syskon – till psykiskt sjuka.

En femtedel av de anhöriga har periodvis tvingats avstå från arbete, och hälften från egna fritidsintressen. Många har känt sig isolerade och hindrade från att umgås med andra. Nära hälften har varit oroliga för att den sjuke familjemedlemmen skulle begå självmord. Lika många drabbas av egna psykiska besvär av den tunga bördan som anhörig.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor