Skånsk arkeologi från luften

Nu finns ett av världens främsta flygfotoarkiv på Universitetsbiblioteket i Lund.
Publicerad

Den flygarkeologiska bilden tillkom med flygets framväxt i början av 1900-talet. Det första svenska motivet är från 1923 och visar sjöborgen i Tingstäde träsk på Gotland. Flygbilder är ett sätt att dokumentera kända kulturmiljöer men också att göra nya upptäckter. Från luften har man ofta en mycket bättre överblick.

Esse Ericsson var mannen som dominerade svensk flygarkeologi under trettio år, fram till 1970-talet. Han var verksam som major och arkeolog i Skåne men hade sina rötter i Västerbotten. I slutet av förra året invigdes Esse Ericssons flygfotoarkiv med mer än 2 200 bilder, ett av världens främsta. Det finns på Lunds universitetsbiblioteks handskriftsavdelning och har deponerats av IK Foundation & Company.

Förhoppningen är att bilderna i framtiden ska vara åtkomliga via Internet. Till dess får intresserade hålla till godo med fotokatalogen Flygspaning efter historia.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor