Qigong ger endorfinkick

Att yoga, qigong, tai chi och meditation ger bra resultat styrks nu även av forskning.
Publicerad

Fysisk träning har mål som ligger i framtiden i sikte, t ex lägre vikt, bättre syreupptagningsförmåga och större muskelmassa. I de mångtusenåriga, österländskt inspirerade teknikerna – t ex yoga, qigong och tai chi – är däremot strävan att befinna sig här och nu. Tankar på vad som har hänt eller vad som kommer att hända ska man lägga åt sidan. Kropps- och andningsövningar samt meditation är gemensamma nämnare, och all uppmärksamhet vänds inåt, mot andning, puls och kroppsposition.

Under de senaste 25 åren har det dykt upp forskning som styrker goda effekter av s k body-mindtekniker, som ser ut att kunna ge bättre fysisk och mental hälsa, ökad rörlighet samt minskad utsöndring av stresshormon vilket stärker immunförsvaret.

Dessutom kan teknikerna förbättra självkännedom och koncentrationsförmåga. Vissa tekniker kan rentav öka syreupptagningsförmågan. Och precis som genom konditionsträning kan man få s k endorfinkickar om man håller på tillräckligt intensivt och länge.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor