Ofarlig hudcancer ökar dramatiskt

Ökningen av den "snällare" hudcancern basalcellscancer gör att den nu ska registreras i cancerregistret.
Publicerad

Den är mindre allvarlig än melanom, men hudcancern basalcellscancer (basaliom) ökar mycket snabbt. Ett växande folkhälsoproblem, som drabbar upp emot 20 000-30 000 människor varje år. Den är nästan aldrig livshotande, eftersom det är mycket ovanligt att den sprider sig. Därför registrerades de sjuka tidigare inte i cancerregistret. Men nu ökar cancern så mycket att det är dags.

Hela 40 procent av de sjuka drabbas av nya tumörer inom loppet av fem år. Tumören tas bort med hjälp av kirurgi, ibland används strålning. Den senaste metoden är fotodynamisk terapi, dvs att tumörcellerna dödas av ett ämne som bildar giftiga fria radikaler i kombination med ljusbehandling.

Sundare solvanor är bästa sättet att skydda sig mot all hudcancer, särskilt om man löper ökad ärftlig risk att drabbas.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor