Öknar, savanner och hav i Namibia

Resan är fullbokad, men det går att göra en intresseanmälan till Äventyrsresor om man är intresserad att genomföra resan vid en senaretidpunkt.
Publicerad

En resa med Forskning & Framsteg den 27 juli – 12 augusti 2002. Färdledare: Professor Staffan Ulfstrand.

Namibia är en alldeles speciell del av Afrika, till stora delar orört av mänsklig odling. Man får en oerhört stark upplevelse av ett Afrika som det var i gångna tider, när man i kvällningen sitter utanför sitt tält och lyssnar efter hyenor och schakaler. Även om det väldiga landet domineras av olika slags öknar, innehåller det så mycket annat också. Under de torra flodbäddarna finns vatten, och därför finns det trädridåer som går som gröna band genom sanden och klipporna och ger skugga samt näring åt djurlivet. I den enorma nationalparken Etosha i norra Namibia finns det mängder av spännande storvilt – elefanter som skrider ut ur mopaneskogarna för att dricka ur ett vattenhål, giraffer på vandring mot dungar av blommande akacior, praktfulla kuduantiloper med sina skruvade horn och oryxar med horn som ser ut som spjut. Däremot är det glest mellan turisterna ute i markerna, så man får ofta ha sina upplevelser för sig själv. Namibia är samtidigt det klassiska Afrika och ett mycket annorlunda Afrika – en unik och vacker upplevelse.

Ledare är Staffan Ulfstrand, författare och f.d. professor i ekologi. Han har många års erfarenhet av resor och djurstudier i Afrika och kan vid lägerelden på ett spännande och livfullt sätt berätta om djurens speciella karaktärer och ekologiska nischer. För att du skall få största möjliga upplevelse och en personlig guidning är gruppen begränsad till 15 deltagare.

Världens vackraste och äldsta öken

Den största delen av Namibias yta upptas av öken. Vissa trakter hör till de mest regnfattiga i hela världen. Öken betyder emellertid inte enformighet. Dels varierar marken från sand till grovt grus och klippblock och dess färg mellan vitt över grått och svart till ockra och brunrött, dels höjer sig dramatiska berg och vindslipade klippformationer över horisonten och ger hela tiden omväxling åt utsikten. Sanddynerna hör till de högsta i världen och några är 275 meter höga! Här och var går stråk av buskar och träd och antyder att det ibland faktiskt flyter vatten i de torra flodbäddarna. Mitt i det torra landskapet kan det dyka upp springbockar och strutsar, och Namiböknen har överhuvudtaget ett mycket speciellt djurliv. Det är en öken med miljoner år på nacken, inte en nykomling som Sahara, och därför har många unika djurarter hunnit utvecklas i Namib. Öknen är i stort sett obefolkad. På några platser finns i Namibia ursprungliga sanfolk (bushmen) med traditionell levnadsstil.

Etosha- skog och savanner

Från kustslätten med sina livgivande morgondimmor stiger landet gradvis österut, och samtidigt blir vegetationen rikligare och mer savannartad. Mycket av Namibias biologiska mångfald finns i koncentrat i den väldiga Etosha National Park i norra delen av landet. Där finns vidsträckta torrskogar dominerade av mopane omväxlande med dungar av akacior samt öppna gräsmarker. Namibia vetter mot Atlanten, och över de fiskrika vattnen utanför kusten hoppas vi vid besöket i den charmfulla staden Swakopmund få se på sälar och intressanta havsfåglar.

Glesbefolkat och tyskinspirerat

Namibia är med sina 1.7 miljoner invånare ett av jordens glesast befolkade länder. De allra flesta namibier bor längs Okavango- och Cunenefloderna i norr, inklusive den s k Caprivi Strip, dvs norr om de trakter vi kommer att besöka. Där odlas många slags grödor och hålls boskap, som betar på de frodigare markerna längs flodstränderna. Huvudstaden Windhoek är fortfarande präglad av den tyska kolonialtiden och den långa perioden av sydafrikansk överhöghet. Officiellt språk i Namibia är engelska. De allra flesta talar också engelska, särskilt bland de yngre.

De kärva klimatiska betingelserna gör att stora delar av Namibia är jämförelsevis opåverkade av mänsklig aktivitet. Även på de stora rancherna med boskapsdrift är vegetationen tämligen naturlig. Tamboskapen delar ofta markerna med vilda gräsätare, som t ex kudu och oryx. Det finns platser i Namibia där man får ett överväldigande intryck av tidlöshet, t ex ett område inte långt utanför Swakopmund, där det växer gott om Welwitschia – en egendomlig växt som gott kan beskrivas som ett levande fossil och verkligen också ser ut som ett sådant!

Safarin

Vår campingsafari är upplagd så att vi ska hinna uppleva det mesta av det bästa, men det går naturligtvis inte att besöka alla intressanta platser i ett så stort land på ett par veckors tid. Redan första kvällen efter ankomsten till Windhoek slår vi upp våra safaritält i ett intressant viltreservat, Dan Viljoen, helt nära Windhoek. Kanske har vi då redan sett våra första praktfulla kuduantiloper. Möjligen står ”Afrikas röst”, skrikhavsörnen, för reveljen nästa dag, när vi börjar vår rundtur söderut. Under färden njuter vi av strutsar, springbockar och oryxantiloper. Nattsömnen i ökenlägren är god i våra varma sovsäckar (som vi själva får hålla oss med), för där är det svalt, tyst och mörkt. Stjärnorna verkar vara bara några hundra meter upp i den kristallklara luften. Får vi kanhända en aftonkonsert av traktens hyenor? Efter Namiböknen gör vi en kort andhämtningspaus i Swakopmund för att sedan bege oss ut i det dramatiskt bergiga Damaraland. Därefter når vi vad som mycket väl kan bli resans höjdpunkt, nämligen Etosha National Park, där vi bor flera nätter för att verkligen uppleva elefanter, giraffer, lejon, olika slags antiloper och det rika fågellivet inte att förglömma. Bland annat har vi chans att få se en av Afrikas allra vackraste fåglar, paradistranan. Om vi har tur, får vi kanske se en eller annan svart noshörning, för Etosha har Afrikas mest livskraftiga bestånd av denna starkt hotade art (om man bortser från vissa områden där noshörningarna hålls i ”halv fångenskap”). Vid en av de lägerplatser där vi kommer att bo finns ett på natten upplyst vattenhål, och dit kommer inte så sällan även noshörningar för en kvällsdrink. Via Waterberg, där den tyske generalguvernören i Tyska Sydvästafrika, hade sitt ”sommarresidens”, återvänder vi slutligen till Windhoek, där vår cirkel är sluten.

Det praktiska

Vår campingsafari i Namibia omhänderhas av Albatros Travel & Safaris, ett av Afrikas mer erfarna safariföretag. Från arrangören får vi med oss en erfaren engelsktalande chaufför/guide samt en camp-assistent. De står för det mesta av det praktiska arbetet, men vi förväntas hjälpa till med att sätta upp och fälla våra tält samt vara behjälpliga med av- och pålastning m.m.

Detta är en äkta safari med specialbyggt fordon. Vi övernattar i bekväma tält, med separata toalett- och duschtält. På kvällen serveras middagar med vin till maten, mitt ute i bushen. Vår förare fungerar även som lokal guide.

Preliminär resplan 27 juli -12 augsti

  • Dag 1: Flyg vid 18-tiden via London till Johannesburg (ca 11 timmar).
  • Dag 2: Byte i Johannesburg, Windhoek 12:00. Transfer Dan Wiljoen NP. Bungalow.
  • Dag 3: Dan Viljoen NP, vandring och fåglar. Bungalow.
  • Dag 4: Sesriem, halvdags safari genom öken, solnedgång bland sanddyner. Camping.
  • Dag 5: Sesriem, vandring till Soussusvlei. Sesriem Canyon och sanddyner. Camping.
  • Dag 6: Namiböknen och welwitschior. Camping (utan dusch.)
  • Dag 7: Swakopmund, middag på restaurang. Bungalow.
  • Dag 8: Cape Cross med sälkolonier, färd till Brandberg. Camping.
  • Dag 9: Aba Haub, vandring 5 km, förstenad skog, Twyfelfontein. Camping.
  • Dag 10: Palmwag, färd genom dramatiskt landskap. Camping.
  • Dag 11: Palmwag, heta källor. Camping.
  • Dag 12: Etosha, Okakuejo, gamedrives. Belyst vattenhål. Hyddor.
  • Dag 13: Etosha, Okakuejo, gamedrives. Hyddor.
  • Dag 14: Etosha, Namutoni, Etosha Pan. Gamedrives, ev. bad. Bungalow.
  • Dag 15: Waterberg, färd söderut. Em vandringar. Hyddor eller bungalow.
  • Dag 16: Färd till Windhoek för flyg 13:00 till Johannesburg. På kvällen flyg via Zürich.
  • Dag 17: Flyg Zürich till Sverige med hemkomst kring 10-tiden.

Fakta

  • Datum: 27 / 7 – 12 / 8 2002
  • Deltagarantal: min11 – max 15
  • Pris: 29.800:-
  • I priset ingår: flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, alla lokala transporter i ett gemensamt specialbyggt fordon, alla nämnda aktiviteter, alla måltider under hela resan (vin till middagen vid camping), del i dubbelrum/tält, camping 7 nätter (tvåmanstält med madrasser samt dusch- och toatält), enkla bungalows 7 nätter, svensk färdledare, chaufför/lokalguide, lokal campassistent vid behov, nationalparksavgifter, campingstolar, dusch, toatält, kylboxar etc.
  • I priset ingår ej: sovsäck och liten kudde, övriga drycker, dricks, ev. visum till Namibia om det införs. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resan.
  • Gradering: resan kan genomföras av de allra flesta. Endast kortare vandringar. På denna resa behöver du inte hjälpa till med matlagning och liknande, men hjälp gärna till med tältuppsättning och packning av bilen. Då landet är stort förekommer dock långa dagsetapper på safarin de flesta dagar.

Klimat

Beläget söder om ekvatorn har Namibia vinter när det är sommar här. Det betyder att vid den tid som vi besöker landet är det kyliga nätter, soliga dagar med måttlig värme samt ingen nederbörd. Vi har valt den här årstiden dels på grund av det angenäma klimatet, dels på grund av att storviltet under torrtiden är som mest koncentrerat till vattenhålen.

Namibia har i övrigt ett ökenklimat, men med många regionala variationer. Inlandet och norra delen har en längre regnperiod december-april samt en kortare oktober-december. Regnmängden blir aldrig stor. De hetaste månaderna är oktober-mars.

Namibia

Landet är jättestort med en yta på 825.000 km2 (Sverige 450.000 km2). Språk: Engelska och afrikaans är officiella språk. Tyska talas främst runt Swakopmund.

  • Visum: Nej inte f.n., passet måste vara giltigt minst 6 månader
  • Viktiga orter: Windhoek, huvudstad med 150.000 invånare. Liten och med tysk prägel.
  • Valuta: 1 namibia dollar = 1 sydafrikansk rand d.v.s. ca 1:25 kr.

Bokning

Bokning sker genom att du ringer till Äventyrsresor och reserverar plats. Du erhåller då en orderbekräftelse med inbetalningskort. Anmälningsavgiften, 2000 kr per deltagare, ska därefter inom 7 dagar sättas in på Äventyrsresors postgiro 479 68 96-1. Under våren erhålles deltagarinformation samt slutfaktura. Slutbetalning skall ske 40 dagar innan avresa. Vid eventuella frågor kontakta Peter Hunger eller Monika Lykvist.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar avbeställningsskydd som erhålles genom att du betalar en avgift på ytterligare 400 kronor tillsammans med anmälningsavgiften. Skyddet gäller mot uppvisande av läkarintyg om resan måste avbeställas på grund av sjukdom, expeditionsavgiften är då 600 kronor.

Avbokning

Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa uttages en avgift på 5 % av resans pris, om du inte har avbeställningsskydd. Mellan 40 och 15 dagar före avresa är avgiften 15 % av resans pris. Vid avbokning senare, men mer än 24 timmar före avresa, är avgiften 50% av resans pris. Senare än 24 timmar före avresa äger Äventyrsresor rätt att tillgodoräkna sig hela resans pris. Övriga resevillkor hittar du i Äventyrsresors broschyr som kan fås på begäran.

Vi reserverar oss för prisändringar som beror på ändrade flygpriser, skatter eller växelkurser. Priset är beräknat på en EURO-kurs av 9:50 kronor.

Ekoturism

Denna resa är, liksom övrigt i Äventyrsresors utbud, upplagd på ett ekoturistiskt sätt. Detta innebär bland annat att vårt besök ska vara till största möjliga glädje för lokal ekonomi, naturvård och kultur. Varje resenär på alla våra långresor bidrar dessutom med 10 träd till tidningen VI:s trädplanteringsprojekt i Afrika. Ekoturism innebär också att vi reser i små grupper. Genomför man ekoturismen bra, så blir detta ett oerhört mycket roligare sätt att resa.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor