Tyngsta grundämnet fanns inte

Efter två år tar forskarna tillbaka sin upptäckt.
Publicerad

Sommaren 1999 rapporterade en grupp forskare vid Lawrence Berkeley Laboratory i Kalifornien, som i decennier varit världsledande vad gäller att skapa allt tyngre grundämnen, att de framställt tre atomer av grundämne nr 118, världens tyngsta. Det tyngsta grundämne som finns i någorlunda kvantiteter i naturen är uran med atomnummer 91.

Nu, drygt två år senare, backar de amerikanska forskarna från sin upptäckt. Sedan laboratorier i Tyskland och Japan misslyckats med att göra om bravaden, gick man på nytt igenom sina beräkningar och fann att dessa faktiskt inte håller för en närmare granskning.

För två år sedan välkomnades grundämne nr 118 av partikelfysiker jorden runt. Man ansåg att det banade vägen för nya och stabila grundämnen, kanske en hel serie icke-radioaktiva grundämnen med atomnummer omkring eller strax ovan 120. Annars har nämligen nyskapade tunga grundämnen en tendens att falla sönder omedelbart efter att de bildats.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor